Цукерберг і Ахметов уже збідніли. Чи загрожує падіння індексу Доу Джонса новою кризою?

Щонайменше півтисячі найбагатших людей світу враз збідніли на $114 мільярдів — серед них засновники Facebook та Amazon. А майно українського олігарха Ріната Ахметова подешевшало на кілька десятків мільйонів доларів. Це наслідки падіння американського фондового індексу Dow Jones.


Фондові ринки США та Японії "просіли" на тлі промови Трампа

На тлі заяви екс-голови Федеральної резервної системи США Алана Грінспена, мовляв, «ми маємо бульбашки на ринках акцій та облігацій», деякі експерти вже застерігають: це ознака нової всесвітньої економічної кризи.

Що таке індекс Dow Jones, чому він коливається та чи впливає це на українців?

Розповідає Громадське:

Промисловий індекс Dow Jones розраховується з 1886 року. Він охоплює біржову вартість акцій 30 американських компаній, серед яких: Apple Inc., Boeing Co., Coca-Cola Co., General Electric Co., Intel Corp., McDonald’s Corp., Visa, Walt Disney Co. тощо.

26 січня зафіксували найвище значення цього індексу — 26616,7. Він обвалився на 8,5%. Це найгірший показник з літа 2011 року — упродовж дня він упав на 4,6%. Утім, поточні значення все одно на історично високому рівні.

Інвестори у всьому світі вирішили бути обережнішими, відтак разом із Dow Jones зменшилися й інші фондові індекси компаній, до прикладу, в Лондоні, Гонконгу, Японії.

За даними Bloomberg Billionaires Index (BBI), статки 500 найбагатших людей світу зменшилися на $114 мільярдів.

Найбільше втратив голова інвестиційної компанії Berkshire Hathaway Уоррен Баффет — понад $5 мільярів.

На другому місці — засновник Facebook FB Inc Марк Цукерберг — $3,6 мільярди.

Засновник Amazon Джефф Безос посів третє місце — його втрати склали $3,3 мільярди, утім, він усе одно залишився найбагатшою людиною світу.

Усе це — не реальні втрати грошей, а лише зміна оцінки компаній та інших активів, що належать найбагатшим бізнесменам світу.

Як це вплинуло на українську економіку?

По суті, ніяк. Українська економіка та місцеві компанії майже не відчули впливу різкого падіння індексу Dow Jones, адже фондовий ринок України нерозвинений.

Що стосується найбагатшої людини України Ріната Ахметова, його статки в рейтингу Bloomberg зменшилися лише на $37,4 мільйони та наразі становлять $4,87 мільярди.

Олександр Мартиненко, керівник підрозділу з фінансового аналізу корпорацій, небанківський сектор групи ICU, в коментарі Громадському розповів, що короткострокових загроз для України немає.

«Але якщо обвал продовжиться, та буде потужна тенденція до виходу з ризикових активів у економік, що розвиваються, знизяться можливості залучати кошти на зовнішніх ринках», — застерігає Мартиненко.

За його словами, зміна настроїв на фінансових ринках трохи впливає на здорожчання боргових інструментів України. Проте ситуація далека від критичної.

Чому це відбувається

Різке падіння індексу пояснюють слабкими макроекономічними показниками в США. Приміром, зростання інфляційних очікувань і доходності державних облігацій США. Інвестори продавали акції компаній і купували державні цінні папери.

Але один з українських торговців цінними паперами, який працює на міжнародних ринках, розповів Громадському, що в настільки різкої зміни індексу є ще одна причина. Більшість інвесторів за останні півтора роки звикли до того, що вартість американських цінних паперів постійно зростає. Тому кількість та обсяги ризикованих операції збільшилися, попри те, що ринок перебував у «перегрітому» стані.

Корекція фондового ринку через макроекономічні чинники стала для них несподіванкою. Багато інвесторів купували акції зокрема на залучені кошти. І саме ці акції були забезпеченням. Тому падіння вартості акцій змушувало продавати їх, створюючи ефект лавини й підтримуючи рух униз.

Частина енергії вже втрачена, тому зменшення індексу вповільнюється. А інвестори на деякий час отримають щеплення від ризикованих операцій.

сша фінанси україна економіка світ криза

Знак гривні
Знак гривні