МВФ вимагає від України Антикорупційний суд та ринкові ціни на газ

Міжнародний валютний фонд наполягає на ухваленні Україною закону про Антикорупційний суд та на виконанні обіцянок привести до ринкового рівня ціну на газ.

Про це заявив глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман, - транслює Громадське телебачення.

Він зазначив, що метою впровадження ринкових цін на газовому ринку є уникнення штучної сегментації ринку окремо для домогосподарств і окремо для промисловості.

«Є певні умови, їх треба виконати. Це досяжні показники: сподіваємося на швидке їх виконання», — сказав Люнгман.

Серед інших завдань, він виділив збереження політики гнучкого обмінного курсу для підтримки конкурентоспроможності української економіки. Люнгман також закликав в політиці підвищення заробітних плат орієнтуватися на зростання продуктивності праці, адже надмірне збільшення зарплат зашкодить стабільному зростанню.

Раніше Міжнародний валютний фонд спростував повідомлення окремих українських ЗМІ про те, що Світовий банк змінив свої вимоги щодо створення Антикорупційного суду в Україні.

16 січня повідомлялося, що у Всесвітньому банку заявили про неприпустимість законопроекту про антикорупційний суд у нинішній редакції. Також Міжнародний валютний фонд назвав ухвалення президентського законопроекту про Антикорупційний суд у наявній редакції «порушенням зобов’язань перед міжнародними партнерами».

Президент Петро Порошенко ж у Давосі дорікнув депутатам Ради через закон про антикорупційний суд. Водночас, глава держави наголосив, що поданий ним законопроект про створення Антикорупційного суду доопрацюють разом з експертами Світового банку та МВФ.

Президентський законопроект про антикорупційний суд не відповідає міжнародним вимогам, а саме - в процедурі добору антикорупційних суддів, юрисдикції суду. Та й загалом виписаний так, що за його нормами створити Антикорупційний суд або неможливо, або це займе невизначений проміжок часу.

Водночас, президентський варіант законопроекту є основним, і його не будуть поєднувати з депутатськими.

газ мвф корупція реформи

Знак гривні
Знак гривні