Відбулося перше успішне випробування української крилатої ракети (ФОТО)

Сьогодні успішно відбулися перші льотні випробування нової ракетної техніки - української крилатої ракети наземного базування, яка здатна точно уражати наземні та морські цілі.

Військовий експерт Сергій Згурець із цього приводу пише: Крилата ракета «Нептун». Публічний дебют

Черговий етап випробувань крилатої ракети «Нептун», вирішено зробити публічними. Що, власне і підтверджено цікавим відео від Ради національної безпеки та оборони України. Це - перший показ ракети широкому загалові, а перші фото цієї ракети наш журнал зважився подати, здається, ще у 2015 р. Хоча історія проекту, звісно, набагато довша.

Нині «Нептун» - проект надзвичайно вчасний. З огляду на те, що:

1) для України створення потужної зброї має виключне значення для забезпечення національної безпеки
2) за умов обмежених ресурсних можливостей варто обирати проекти за критерієм «ефективність-вартість».

Ракетний проект «Нептун» належить саме до таких оптимальних рішень.
За відносно невеликі кошти Україна у короткий термін часу має отримати крилату ракету з дальністю в межах 300 км. Роботи у цьому напрямку здійснює ДП “Державне Київське конструкторське бюро “Луч”. Саме завдяки настійливості генерального конструктора – директора ДержККБ «Луч» Олега Петровича Коростельова держава матиме нову зброю. І, звісно, при максимальному сприянні з боку секретаря РНБО.

Це цілком національний проект – немає залежності від іноземних партнерів, що має особливе значення на тлі відмови окремих західних оборонних компаній постачати Україні подібні зразки або складові до них. Можна стверджувати, що ДП “Державне Київське конструкторське бюро “Луч” створило нову національну високотехнологічну кооперацію, до якої входять підприємства, що забезпечили створення бойової частини, системи управління, головок самонаведення різних типів, радіовисотомірів тощо.

Звісно, КБ Луч продемонструвало у конструкції свій фірмовий стиль. Це поєднання нових ідей та вже перевірених рішень, надійних конструкцій, виготовлення яких вже налагоджено в Україні. Наприклад, ті ж транспортно-пускові контейнери. Або застосування окремих елементів від ракети С-200. Такий підхід значно зменшить витрати на підготовку серійного виробництва

Проект здійснюється за затвердженим планом. Нині (виходячи з рівня та особливостей загроз) найбільш актуальною є версія наземного комплексу, оскільки вона забезпечить як захист з моря, так і ураження наземних об’єктів.

Одна з посадових осіб Міноборони, з якою я спілкувався, перспективи окреслила так: «З отриманням «Нептуна» у Збройних Силах буде реалізовано комплексні заходи щодо захисту наших інтересів з використанням перспективних зразків ракетного озброєння наземного базування у мобільному виконанні».

У подальшому ракета може бути адаптована під корабельну та авіаційні версії.

Ракета дозвукова. Схема польоту стандартна для крилатої ракети. На маршовій ділянці висота польоту - 10-30 м, на кінцевій ділянці 4-5 м.
Бойова частина - уламкова-фугасна. За рахунок оснащення різними типами головок самонаведення може вражати різні типи цілей. Як з відомими координатами, так і використовуватись у якості протирадіолокаційної ракети. Ракета спроможна забезпечити дальність стрільби по морській цілі у 280 км; по береговій стаціонарній цілі – більшу дальність.

Якщо сильно постаратися, то і до Москви достане:)

Поява такої крилатої ракети в арсеналі українського війська матиме надзвичайно позитивне психологічне значення – як реалізована ідея посилення ЗСУ зброєю стримування. І чим швидше – тим краще.


Ракетний комплекс "Корсар" - нова українська зброя (ВІДЕО, ФОТО)

Голова РНБО Олександр Турчинов презентуючи ракету повідомив, що Радою національної безпеки і оборони, яка координує національну ракетну програму, поставлено завдання "з розробки комплексів крилатих ракет не тільки наземного, але також морського та повітряного базування". "Дальність дії наших крилатих ракет та їх бойове спорядження не суперечать підписаним Україною міжнародним угодам для такого виду зброї", - додав він.

"Сьогоднішніми випробуваннями ми відкрили новий етап ракетної програми, відповідно до якого наші Збройні сили повинні отримати потужні високоефективні крилаті ракети, здатні на великій відстані точно вражати ворожі цілі", - наголосив Секретар РНБО, підсумувавши, що ракетні комплекси такого класу "є важливим фактором стримування агресора".


Більше фото

армія зброя ракети україна

Знак гривні
Знак гривні