Чим ниніншній протест в Ірані відрізняється від 2009 року?

У 2009 році протести очолювали передусім представники "середнього класу" великих міст, а нині це небагата молодь із маленьких містечок, - пише New York Times.

Злість, яка спричинила ці протести, спрямована проти всього політичного істебішменту країни.

Молодь знайшла в них лише спосіб виразити свою фрустрацію та невдоволення політичною елітою, яка служить власним інтересам - у той час як у країні поширюються бідність і безробіття.

Більше половини населення Ірану - молодь до 30 років, і безробіття серед цієї частини суспільства становить 40%, вважають аналітики.

Одночасно зі зростанням цін та падінням доходів населення, Іран витратив мільярди доларів за останні роки на те, щоб посили свій вплив в Іраку, Лівані та Сирії.


Як протести у Ірані можуть вплинути на війну в Сирії та силу Росії

Початковим каталізатором гніву вважають запропонований президентом Рухані бюджет країни - вперше люди побачили таємні його частини, такі як витрати на релігійні інститути.

Протест почався як гнів проти витрат на релігійні інститути та зовнішню політику одночасно зі зростанням цін.

Іранці виявили, що мільярди доларів ідуть на організації релігійних "хардлайнерів", на військових, на ісламістські релігійні фонди, які збагачують еліту клериків. Водночас, бюджет скорочочував субсидії для мільйонів громадян, передбачав зростання цін на пальне та приватизацію публічних шкіл.

Протест, який почався як економічний, переріс у політичний, а після смертей протестувальників почалась екскалація, й зараз уже лунають вигуки на кшталт "смерть Рухані".

Детальніший аналіз на New York Times (англ)

аналіз протести іран сирія

Знак гривні
Знак гривні