Суддя, який дав умовний строк Крисіну, відпустив з СІЗО ще двох тітушок, обвинувачених у замаху на вбивство

Шевченківський суд відпустив з СІЗО Олега Гебана та Сергія Костенка -обвинувачених у завершеному замаху на вбивство шести осіб 18 лютого біля Майдану. Відтепер вони перебуватимуть під домашнім арештом.

Про це ТЕКСТАМ повідомив керівник відділу прокурорів Департаменту спеціальних розслідувань Олексій Донський.

Таке рішення про зміну запобіжного заходу для обвинувачених тітушок ухвалили судді Мартинов та Лінник Шевченківського районного суду Києва у вівторок 26 грудня. При цьому Лінник - автор вироку з умовним терміном "тітушководу" Крисіну, який брав участь у нападі на Веремія на цьому ж перехресті у цей же час.

Суб забов'язав Костенка та Гебана не спілкуватись зі свідками обвинувачення, здати закордонні паспорти, не відлучатись з Києва без дозволу суду та носити електронний браслет.

У той же час, з власних джерел ТЕКСТАМ відомо, що станом на вечір 26 грудня браслети підсудним з такими прізвищами у Нацполіції не одягали. Зазвичай одягання браслетів відбувається з деякою затримкою через нестачу браслетів та їхні постійні поломки.

Напад тітушок на В'ячеслава Веремія, який намагався зняти на відео дії тітушок

У чому їх обвинувачують

Трьох тітушок - Костенка, Гебана та Погребного (останній опинився під домашнім арештом ще раніше) судять за напади з використанням вогнепальної зброї поблизу Майдану увечері 18 лютого 2014 року. Вогнепальні поранення від Костенка, Гебана та Погребного в цьому епізоді отримали шестеро майданівців. Це сталось на перехресті Великої Житомирської та Володимирської.

За версією прокуратури, використовуючи холодну (кийки та інші предмети) та вогнепальну нарізну (пістолети та карабіни) зброю, тітушки вчиняли напади на протестувальників поблизу верхнього виходу з Майдану, неподалік від Михайлівської площі.

"Вони обвинувачуються в завершеному замаху на вбивство, оскільки їхнім задумом було саме вбивство, і вони вчинили всі дії, які вважали потрібними, аби здійснити свій задум. Проте смерть людей не настала через незалежні від нападників чинники - вчасно надану медичну допомогу", - розказав ТЕКСТАМ прокурор у справі Валерій Смірнов.

За його словами, загалом від вогнепальних поранень, спричинених підсудними Гебаном, Костенком та Погрібним, постраждало шестеро осіб. Були й інші потерпілі - від побоїв кийками та іншою зброєю.

Серед постраждалих від дій тітушок були важко поранені.

Окрім того, серед висунутих Костенку, Гебану та Погребному обвинувачень є статті кримінального кодексу про незаконне перешкоджання мітингам та умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Зв'язок зі справою Крисіна та Веремія

Саме напади цих тітушок та їх подільників на Великій Житомирській намагався зняти на відео В'ячеслав Веремій, після чого "тітушковод" Крисін разом зі своїми підлеглими витягли його з авто, поранили та побили.

Внаслідок нападу Веремій загинув, а Крисіну днями оголосили вирок за ці події. Крисіна визнали винним у хуліганстві та присудили умовний термін. Вирок Крисіну виніс суддя Лінник.

Нагадаємо, Крисін визнав, що він зібрав тітушок на перехресті Великої Житомирської та Володимирської у ту ніч на замовлення, за яке отримав 20 тисяч доларів.

Суд Костенка, Гебана та Погребного зірвали присяжні

Аргументація суддів Мартинова та Лінника, які відпустили з СІЗО обвинувачених тітушок, полягала в тому, що суд безрезультатно триває вже 2,5 роки, і весь час вони знаходяться у СІЗО, каже Олексій Донський.

Для Костенка і Гебана діє закон Савченко, оскільки він був ухвалений на той час, коли вони перебували під арештом. А це значить, що за ним вони вже провели за гратами без вироку 5 років, що нібито порушує розумні строки. Це і стало приводом змінити утримання їх під вартою у СІЗО на домашній арешт.

Ухвала суду, якою Костенко та Гебану змінюють запобіжний захід на домашній арешт. Стр 1. Фото: Вікторія Дейнека

Ухвала суду, якою Костенко та Гебану змінюють запобіжний захід на домашній арешт. Стр2. Фото: Вікторія Дейнека

Водночас, прокурор у справі Валерій Смірнов каже, що справа так затягнулась через поведінку присяжних. Раніше засідання часто не відбувались через їхню неявку. А згодом один із присяжних і зовсім відмовився брати участь у розгляді, і справу через це змушені розглядати заново.

"Восени змінився склад присяжних, і справа почала слухатись заново. Станом на зараз, вже зачитали обвинувальний акт, домовились про порядок розгляду матеріалів. Маємо розглядати всі матеріали спочатку через зміну складу присяжних. Новий склад повинен слухати все заново", - розповідає Смірнов.

Проте рішення про запобіжні заходи в судах, які слухаються присяжними, все одно приймаються суддями, пояснює прокурор.

Як вдалось дізнатись ТЕКСТАМ з власних джерел, переважно засідання скасовували через неявку присяжних Лопади та Яреми. В подальшому Ярема написав заяву про те, що не братиме участі у справі. Його замінили. Проте у складі лишився присяжний Лопада, який найчастіше не з'являвся. Через це існує ризик подальшого затягування розляду.

Апеляція щодо запобіжного заходу неможлива

Рішення суддей Мартинова та Лінника про те, що Костенко та Гебан відтепер будуть знаходитись під домашнім арештом, неможливо оскаржити в апеляційній інстанції, оскільки воно приймалось вже під час стадії судового розгляду справи.

Оскаржувати ухвали про запобіжні заходи можна лише в тому випадку, коли вони прийняті слідчим суддею на етапі досудового слідства.

тітушки гебан лінник справимайдану костенко крисін

Знак гривні
Знак гривні