УМОВНИЙ СТРОК присудили тітушководу Юрію Крисіну у справі загибелі журналіста на Майдані 18 лютого

Вранці, 22 грудня, суддя Лінник з Шевченківського районного суду міста Києва почав зачитувати вирок обвинуваченому Юрію Крисіну.

[Оновлено о 12:22] Крисіну присудили умовний термін - 4 роки з випробувальним терміном у два роки. Тобто, якщо за наступні два роки Крисін ні на чому не попадеться, то покарання у 4 роки вважатиметься відбутим.

Прокурор Людмила Гетьман вже заявила про те, що обвинувачення подаватиме апеляційну скаргу.

Суддя Линник (по центру) зачитує вирок Юрію Крисіну (праворуч) 22 грудня 2017.
Фото: Марія Томак. Корекція: ТЕКСТИ

Крисін, відомий також у кримінальнальному середовищі під прізвиськами "Шкаф", "Криса", "Шрек", є фігурантом у справі загибелі журналіста видання "Вєсті" В'ячеслава Веремія під час Майдану.

Що сталось з Веремієм

Увечері 18 лютого 2014 року журналіст провладної газети "Вєсті" В'ячеслав Веремій повертався з Майдану на таксі. Неподалік від верхнього виїзду з Майдану, на Великій Житомирській, машину примусово зупинили, помітивши, що Веремій веде зйомку.

Журналіста витягли з авто. Не розбираючись, в якому виданні працює, побили, вистрілили та продовжили побиття. Внаслідок нападу В'ячеслав Веремій загинув. Також постраждали водій та інший пасажир, однак їм вдалось втекти після початку нападу.

Завдяки відео, речовим доказам та свідченням інших учасників події з числа тітушок, слідство змогло пред'явити обвинувачення Юрію Крисіну, який, за версією прокуратури, брав безпосередню участь у нападі.

Відео нападу було оприлюднене МВС у листопаді 2014 року. Воно доступне для перегляду тут.

Стопкадр з відео. Корекція ТЕКСТІВ

Крисін, вважають слідчі, є однією з ключових фігур в ієрархії тітушок-кримінальників, які займались нападами, викраденнями, катуваннями та вбивствами під час Майдану.

Судові засідання у цій справі відбувались у закритому режимі через начебто загрозу життю Крисіна, якому буцімто погрожували. Через це йому також надали державну охорону з числа тоді ще міліції.

Оголошення вироку

Засідання розпочалось близко 11:30 з деяким запізненням.

Суддя Линник Шевченківського районного суду оголосив повний текст вироку з мотивувальною частиною. Це дало змогу дізнатись про свідчення та матеріали справи, які до цього у суді слухали за зачиненими дверима.

Перед початком засідання обвинувачений уникав телевізійних камер та спілкування з журналістами, повідомила Марія Томак з зали суду.

Вона також передала слова вдови загиблого, Світлани. Жінка так прокоментувала судове засідання для присутніх представників ЗМІ: "У правосуддя хочеться вірити, але..."

Вдова В'ячеслава Веремія Світлана дає коментар журналістам перед зачитуванням вироку

Оновлено об 11:35: "Крисін прийшов до суду з дружиною та без речей", - пише з зали суду журналістка Ірина Ромалійська.

Оновлено об 11:40: "У своїх свідченнях Крисін визнав, що його залучив до "тітушкування" під час Майдану Саркісян [відомий як "Армен Горловський" - ТЕКСТИ]. Начебто, йому невідомий. Він привів кілька десятків людей. Решту забезпечив Кошелєв.

А ще Крисін підтвердив, що в нього було своє охоронне агентство.

Обвинувачений визнав свою провину, але його версія полягає в тому, що бив він Веремія до вистрілу Алієва. Хоча відео з місця подій свідчить про те, що удари наносилися після поранення Веремія зі зброї", - повідомляє Томак

Оновлено о 12:22: Як повідомляє з зали суду Марія Томак, Крисіну присудили умовний термін. При цьому суд вважає його винним, але через малих дітей на утриманні та буцімто активне сприяння розслідуванню прийнято рішення про засудження до 4 років умовно з випробувальним терміном у 2 роки. Прокуратура заявила, що подаватиме апеляцію.

Також суд забов'язав Крисіна сплатити 12 248 гривень за експертизи.

Оновлено о 12:41: Суддя зачитує власне рішення:
- Суд визнає пом'якшувальні обставини, зокрема, щире каяття та активне сприяння розслідуванню... Будь ласка, без коментарів.

Оновлено о 15:10: Читаючи вирок, суддя зазначив, що Юрій Крисін є раніше несудимим. Хоча у 2016 році він отримав умовний термін за незаконне зберігання бойової гранати.

Також у 2010 році Крисін був засуджений за "вбивство з необережності", але цю судимість суд вважає "погашеною", оскільки покарання по ній відбуте. Свого часу прокурор Олексій Донський повідомив в інтерв'ю Цензору, що слідчий Крисіна на прізвище Калмиков за вбивством 2010 року став пізніше... його адвокатом.

Нові злочини під час слідства та суду - під охороною МВС

Восени 2015 року Крисін був затриманий під час рейду на рекетирів. Були підозри, що він займався вимаганням у маршрутників на київських автостанціях. Під час обшуку знайшли гранату, яка виявилась бойовою. Утім, до суду нічого, крім статті за зберігання боєприпасів, не дійшло. Та й за це Крисін отримав умовний термін.

Незважаючи на це, суддя у справі Веремія, яка розглядалась на той час, не побачив ризиків і обрав йому найм'якіший запобіжний захід - особисте забов'язання.

І вже через півроку Крисін бере участь у "віджимах" АЗС.

За даними слідства, 5 травня 2016 року, вже будучи підсудним у справі Веремія, маючи умовний термін за гранату і знаходячись під охороною міліції, яка була йому надана через нібито погрози, Крисін бере участь у нападі на автозаправку у Києві. Причому, кажуть у прокуратурі, Крисін особисто стріляв в охоронця з травматичного пістолета.

Хронологія деяких подій за участю Юрія Крисіна під час слідства та суду у справі загиблого В'ячеслава Веремія

Медійна ініціатива за права людини надсилала запит до поліції, яким намагалась з'ясувати, як охоронювана міліцією особа могла вчиняти напади на автозаправку, та чи було проведено з цього приводу службове розслідування?

У відповіді Нацполіція зазначила, що не є правонаступником міліції, тому не може відповідати за цю прикрість, а дані щодо службового розслідування цього інциденту - відсутні.

Відповідь Національної поліції на запит про те, як Крисін, перебуваючи під охороною міліціонерів, міг вчиняти нові злочини

За даними слідства, які надавались суду у справі нападу на АЗС, перебуваючи під домашнім арештом, Крисін керував викопуванням та переприховуванням зброї, в тому числі снайперської гвинтівки та глушника. Відповідні доручення він давав своїм підлеглим.

Таким чином, переконували прокурори, існує ризик продовження злочинної діяльності, протидії слідству та спілкування з іншими підозрюваними. Проте суддя вирішив залишити Крисіна на свободі на час слідства, хоча деякий час той таки носив електронний браслет.

Суддя Линник, який розглядав справу Веремія, незважаючи на дані про напад на АЗС та переприховування зброї, під варту на час судових слухань Крисіна також не взяв. Та й закритий режим засідань, оголошений через буцімто небезпеку для Крисіна, не скасував.

В Інтернеті поширюється відеоролик з документальними кадрами, на яких можна впізнати "Шкафа" під час рейдерських нападів до та після Майдану.

Скріншот з відео, де зібрано відеосвідчення участі особи, схожої на Крисіна, у рейдерських захопленнях та нападах

Окрім того, раніше прокурор Олексій Донський повідомляв, що, за даними слідства, Крисін був причетний до організації тітушок, серед яких був і Вадим Тітушко, на акції у травні 2013 року. Він також стверджує, що Тітушка свого часу захищав той самий адвокат, що й Крисіна - Калмиков.

Вривається Лутковська

Уповноважена Верховної ради з прав людини Валерія Лутковська поскаржилася генеральному прокурору Юрію Луценку на Департамент спецрозслідувань щодо того, що він незаконно, на її думку, примусив фігуранта справи по нападу на журналіста В’ячеслава Веремія Юрія Крисіна носити електронний браслет, повідомляє УНІАН.

Лист Лутковської. Джерело: УНІАН

У листі Лутковська говорить про те, що з Крисіна не зняли електронний браслет, попри закінчення терміну дії судової ухвали, якою його зобов’язали носити цей браслет. Також у листі вона повідомляє, що отримала відповідь від начальника Депрартаменту спецрозслідувань ГСУ ГПУ Сергія Горбатюка, у якій він заявив, що з Крисіна не знято браслет, оскільки термін дії покладених на нього судом зобов'язань продовжено автоматично у відповідності до ст. 315 КПК.

[Зокрема, у цій статті йдеться про таке: За відсутності зазначених клопотань сторін кримінального провадження, застосування заходів забезпечення кримінального провадження, обраних під час досудового розслідування, вважається продовженим. - Ред]

Хто стріляв у Веремія

В той час як Крисін визнає участь лише в побитті, слідство вважає, що причиною загибелі стало вогнепальне поранення, отримане за секунду до початку побоїв. У прокуратурі вважають, що постріл здійснив житель Горлівки Джалал Алієв, який входив до угруповання тітошок, котрі ввечері 18 лютого 2014 року вчиняли напади на Великій Житомирській. Про це заявляв Сергій Горбатюк ще в листопаді 2015 року, повідомляє УНІАН.

За кілька місяців до цієї заяви Горбатюка, 22 липня 2015 року, Володимир Рубан з ГО "Офіцерський корпус", якого пов'язують з Медведчуком, оприлюднив інформацію від "анонімних підпільників" про нібито загибель Алієва, який воював на той час у колаборантських підрозділах так званої "ДНР".

Повідолення Володимира Рубана про долю Алієва

Проте жодної офіційної інформації про смерть Алієва до правоохоронних органів не надходило. Тож він продовжує перебувати у розшуку, маючи статус підозрюваного у цій справі.

Джалал Алієв

Повідомлення про підозру разом з повісткою на допит було винесено через повідомлення на сайті Генпрокуратури у серпні 2016 року.

Там же було зазначено, що Алієв - уродженець Дагестану та житель Горлівки, 1969 року народження, який, починаючи з 1998 року, отримав ряд судимостей.

У розшукових обліках МВС Джалал Алієв позначений як особа, яка переховується від органів влади, підозрюється у вбивстві. Датою зникнення зазначено 9 квітня 2014 року.

Дочка Алієва у 2016 році розповідала "Вєстям", що її батька викрали невідомі у масках з дому у Горлівці. Пізніше знайшли його машину та документи, але не тіло. Вона також повідомила, що в розмовах з нею Алієв визнавав, що "дійсно, бив двох журналістів біля офісу ПР 18-го лютого вдень", але до загибелі В'ячеслава Веремія непричетний, а підозрюваним став через свідчення Крисіна, який буцімто мав на Алієва зуб.

тітушки вбивство справимайдану суд крисін

Знак гривні
Знак гривні