У Штатах скасували принцип мережевого нейтралітету для інтернет-трафіку. Що це значить?

Федеральна комісія зі зв’язку США проголосувала за скасування принципу "мережевого нейтралітету", який був офіційно затверджений за часів адміністрації Барака Обами в 2015 році. Тепер оператори зможуть блокувати та сповільнювати певні види трафіку чи певні сайти або ж брати за такий трафік додаткову плату.

Думки розділились

Як і передбачалося, голоси розділилися – демократи виступили проти скасування, а республіканці – за.

Це начебто "змінило інтернет за ніч", кажуть оглядачі. Рішення спровокувало протести "прихильників свободи". Британський інженер і "батько інтернету" Тім Бернерс-Лі засудив рішення. Він уважає мережевий нейтралітет "фундаментом інтернету, яким ми його знаємо сьогодні".

Але в самій комісії республіканці якраз можливість блокування назвали "відновленням свободи в інтернеті".

У чому суть

Принцип мережевого нейтралітету передбачає, що інтернет-провайдери не будуть робити відмінностей між сайтами і контентом в мережі.

Відправлення електронної пошти та перегляд серіалу на стрімінговому сервісі повинні були працювати з однаковою швидкістю і в однаковому режимі.

Таким чином, провайдери не могли встановлювати додаткову плату на окремі сегменти трафіку, а також блокувати його, уповільнювати або прискорювати швидкість передачі даних в залежності від контенту.

Тепер цей принцип скасовано.

Аргументи сторін

Прихильники скасування нейтралітету кажуть: по суті, компанії типу Netflix зі стрімами споживали значно більше інтернету за інших, цим завантажуючи інфраструктуру, якої не вистачало іншим. Саме з постанням таких стрімінгових мереж провайдери й почали лобіювати можливість їх сповільнення.

Опоненти мережевого нейтралітету, в тому числі глава FCC Аджіт Пай, впевнені, що нейтральність "заважає розвитку бізнесу і здоровій конкуренції". Великі компанії в цих умовах, каже він, стають монополістами на ринку і встановлюють високі тарифи за інтернет.

Прихильники ж мережевої нейтральності наполягають, що тепер, із її скасуванням, надто багато важелів та влади опиняється у провайдерів. Так, вони привілеюватимуть власні продукти, дискримінуючи продукти конкурентів. А провайдери часто належать до тих самих бізнес-імперій, що й виробники інтернет-продуктів, як-от Facebook чи Google.

Неформально принцип мережевого нейтралітету отримав назву «п’ятої поправки в інтернеті». Прихильники ідеї вважають, що інтернет не може бути приватизований, а всі громадяни повинні мати до нього рівний доступ.

Демократи в складі FCC кажуть: скасування мережевого нейтралітету дасть інтернет-провайдерам необмежену владу в мережі.

Раніше проти ініціативи республіканців виступили «отці інтернету» Вінт Серф, Тім Бернерс-Лі і Рональд Рівест, а також співзасновник Apple Стів Возняк. Вони звернулися до FCC з відкритим листом, в якому звинуватили конгресменів у нерозумінні суті інтернету.

За матеріалами The Economist та Finance.ua

інтернет сша майбутнє

Знак гривні
Знак гривні