Новини мов: уряд Молдови визнав державною румунську, а чорногорську відокремили від сербської

Одне злиття й одне розділення.

Можливе злиття

Уряд Молдови підтримав ініціативу зі зміни ст.13 Конституції країни, яка стосується визначення державної мови.

Таким чином, "румунська" мова замість "молдавської" може бути визначена державною мовою Республіки Молдова.

Законодавча пропозиція відповідає рішенню Конституційного суду №36 від 5 грудня 2013 року, яке передбачає, що у випадку суперечностей між текстом Декларації про незалежність і текстом Конституції переважає текст Декларації.

У Декларації про незалежність Молдови, яка ухвалена законом №691 від 27 серпня 1991 року, зазначено, що державною мовою є румунська мова. В конституції ж її названо "молдавською".

Молдовське видання NOI стверджує, що рішення уряду суперечить волі народу, який, «згідно з недавнім опитуванням, висловився категорично проти зміни назви державної мови».

Офіційне розділення

Натомість, чорногорську мову офіційно визнали окремою мовою від сербської.

Відповідне рішення ухвалила Міжнародна організація зі стандартизації, яка є глобальним органом із встановлення стандартів.

Національна бібліотека Чорногорії, яка дев'ять років вела процес щодо визнання чорногорської мови, повідомила, що їй присвоїли новий код — CRN.

Назва мови англійською та французькою мовами пишеться однаково — Montenegrin, але має різну вимову.

Чорногорська мова тепер офіційно відокремлена від сербської, яка використовується більшістю людей у країні.

Суперечки щодо статусу сербської мови в незалежній Чорногорії точилися з 2007 року — через рік після відокремлення країни від Сербії. Тоді Чорногорія ухвалила нову конституцію, в якій офіційною мовою визнана чорногорська, що викликало обурення сербської громади.

Чорногорська мова є офіційною в освітній системі країни з 2011 року, хоча більшість населення використовує сербську мову.

За матеріалами Громадського

мова чорногорія молдова

Знак гривні
Знак гривні