Обвинувачені у вбивстві Сергієнка, перебуваючи в розшуку, отримали від МВС паспорт і дозвіл на зброю

Вадима Мельника, якого обвинувачують в організації вбивства журналіста Василя Сергієнка, залишили під вартою на наступні два місяці.

Про це повідомляють черкаські ЗМІ та ветерани АТО, які були присутні на засіданні.

Також під вартою залишились інші четверо обвинувачених у вбивстві та викраденні героя Небесної сотні.

Невсипуща нарадча кімната

Під Соснівським районним судом у вівторок, 21 листопада, зібралось декілька сотень містян, аби заслухати рішення суду про запобіжний захід.
Питання про продовження арешту поставила прокуратура напередодні, у понеділок, 20 листопада. Проте суд, відійшовши того дня до нарадчої кімнати, не повернувся з неї. Оголошення рішення перенесли на ранок 21 листопада.

Обвинувачені та їхній захист під час оголошення рішення, 21 листопада 2017. Фото: Zmi.ck.ua

Окрім того, під час судового засідання 20 листопада голова колегії суддів її честь суддя Алла Чечот заборонила вдові журналіста давати свідчення про ворогів її чоловіка, повідомляє Дзвін.

До цієї заборони Валентина Захаріївна встигла назвати прізвище “Бобов” у контексті людей, чиї злочинні земельні схеми розслідував її чоловік для газетних публікацій.

Зрештою судовий розгляд став дуже напруженим. Одного з присутніх громадян, що почав обурюватися судовим процесом, який уже два роки триває безрезультатно, головуюча суддя Чечот постановила видалити із зали суду.

Адвокат родини загиблого та його друзі висловлювали занепокоєння через незвичний розвиток ситуації і прогнозували, що одного з обвинувачених, Вадима Мельника, екс-керівника охорони нардепа Бобова, планують відпустити з-під варти.

Зокрема, адвокат Закревська припускала, що Мельника просто не привезуть до суду, а на засідання не пустять громадян з числа вільних слухачів.

Джерела ТЕКСТІВ у правоохоронних органах кажуть, що такий сценарій не відбувся лише дивом, - через розголос, який близьким Сергієнка вдалось надати ситуації.

Сьогодні, 21 листопада, суддя Чечот зачитала ухвалу, згідно з якою обвинуваченим продовжили термін тримання під вартою строком на 60 днів, до 19 січня. Присутні у залі ветерани АТО та політичні діячі зустріли рішення оплесками.

Нагадаємо, Вадима Мельника підозрюють в організації вбивства Василя Сергієнка та створенні злочинної організації. Також у вбивстві підозрюють Володимира Воронкова, а решту фігурантів справи — у викраденні. Про це пише видання Вичерпно.

У понеділок, 20 листопада, на судовому засіданні адвокати по черзі висловили свої зауваження, вважаючи клопотання необґрунтованим. На їхню думку, ні впливати на свідків, ні тікати їхні підзахисні не будуть. Окрім того, щодо Мельника його захист надав документи з позитивними характеристиками від місцевої громадської організації та священнослужителя.

Дозвіл на зброю розшукуваному у справі про вбивство

Адвокат родини Сергієнка Євгенія Закревська також повідомила на своїй сторінці у Facebook, що обвинувачений Мельник, перебуваючи у розшуку, отримав закордонний паспорт, а інший обвинувачений, Недибалюк, перебуваючи у розшуку, отримав дозвіл на зброю і придбав її. Вона вказує, що про це на суді заявив захист обвинувачених. Адвокати підсудних вважають це доказом того, що в розшуку названі особи не були.

Нагадаємо, що процедура отримання дозволу на зброю та її подальше придбання потребує неодноразових контактів з дозвільною системою Нацполіції; Дозвільна служба входить у склад Департамента превентивної діяльності. Чинний керівник цього департаменту Ігор Бабич та його заступник Анатолій Серединський віднедавна стали підозрюваними у справах Майдану – їм інкримінують координацію підрозділів «Беркуту» під час штурму Майдану 18-19 лютого.

Окрім того, підозрюваним у цьому та інших епізодах є колишній очільник цього Департаменту Володимир Гриняк, який зараз завідує Управлінням громадської безпеки у Національній гвардії.

"Заповнював всі анкети, здавав відбитки пальців в органах внутрішніх справ. Взагалі ніяких запитань до мене не було" - казав тоді ще підозрюваний Мельник у червні цього року, коли хотів отримати м'якіший запобіжний захід у Апеляційному суді Черкаської області.

«Адже ж не може ж так бути, щоб МВС особам, які перебувають у розшуку за підозрою у викраденні і вбивстві людини, дали дозвіл на зброю і закордонний паспорт? Ну не може ж так бути, правда? - пише Закревська. – Але ж так є. А якщо так є, то це доказ зовсім іншого. А саме - можливостей підсудних отримувати те, чого не можна... Доказ їхніх зв'язків в МВС. Власне - ще один доказ наявності ризиків, передбачених ст. 177 КПК.»

Довідково: 177 стаття Кримінального процесуального кодексу говорить про підстави застосування запобіжних заходів. В тому числі, перераховує ризики, які варто взяти до уваги суду – наприклад, чи є ризик переховування від слідства або перешкоджання розслідуванню з боку підозрюваних або обвинувачених.

Вдова Сергієнка: вся дорога була в крові

У понеділок, 20 листопада, також дала свідчення вдова загиблого Василя Сергієнка, пише Вичерпно з зали суду.

Під час допиту жінка повідомила, що коли сталося викрадення і вбивство її чоловіка, тобто 4 квітня, вона була в Запоріжжі. Проте приїхала першим же транспортом у Корсунь-Шевченківський. Їй зателефонувала мати загиблого. Вона і розповіла пані Валентині, що сталося того дня.

За словами матері Ніни Нищої, на подвір’я зайшли троє чоловіків у чорному, вона почула крик. Коли вибігла, побачила, що троє чоловіків схилилися над тілом її сина, який на той час не ворушився, тому вона вирішила, що він мертвий. Потім, як переказала матір загиблого, вони потягли його попід руки і поклали біля машини, переклали на заднє сидіння і поїхали.

- Мені сказали, що був дощ уночі, але він повністю не змив ту кров. Вся дорога від ганку і далі була у великих краплинах крові, — розповіла вдова.

На запитання прокурора, чи спілкувалася вона напередодні з чоловіком і що він їй казав, Валентина Сергієнко зауважила — він говорив, що почав помічати, що його переслідують. Також Василь Сергієнко отримував погрози.

Також пані Валентина розповіла, чим займався її чоловік, зокрема, про його журналістську діяльність.

- Він займався розслідуванням незаконних оборудок із землею, якихось неправових оборудок, — розповіла вдова, зауваживши, що сам чоловік за життя не розповідав детально про своє розслідування, оскільки оберігав її. Про те, що конкретно він розслідував, вона дізналася вже від його знайомих і друзів після його смерті.

Наступні судові засідання у цій справі відбудуться 26 грудня о 14.00, а також 15 і 18 січня о 10.00.

вбивство справимайдану суд сергієнко недибалюк мельник небеснасотня

Знак гривні
Знак гривні