За даними Центру Разумкова, серед кандидатів у президенти лідирує Порошенко (ІНФОГРАФІКА)

Центр Разумкова у жовтні провів свіже соцопитування щодо довіри й електоральних уподобань громадян.

Вчора ми робили інфографіку по довірі:

Українці майже не довіряють органам влади. Вірять волонтерам, армії та церкві (ІНФОГРАФІКА)

Нині робимо таку ж інфографіку щодо електоральної соціології.

Випереджаючи можливі коментарі ентузіастів різних політсил і особливо оплачуваних тролів, які люблять набігати в подібні матеріали:

За даними ТЕКСТів, Центр Разумкова - одна з небагатьох організацій, що працюють в галузі соціології, яким досі варто довіряти. На відміну від сотень інших.

Свого часу ми провели детальне й розлоге дослідження:


ПРОДАВЦІ РЕЙТИНГІВ: БАЗА ПСЕВДОСОЦІОЛОГІВ

У випадку даного дослідження, питання можуть існувати не до правдивості, а лише до методології й того, кого саме включають у списки - скажімо, тут цікавим і дещо несподіваним є включення Святослава Вакарчука.

Президентські рейтинги

Отже, за даними Центру Разумкова, у випадку проведення президентських виборів найближчим часом, найбільшу електоральну підтримку у першому турі виборів отримали б П. Порошенко (14,0% серед тих, хто має намір взяти участь у виборах), Ю.Тимошенко (8,4%), А. Гриценко (7,2%), Ю.Бойко (6,8%), С.Вакарчук (6,6%), О. Ляшко (6,3%). За В. Рабіновича готові віддати свій голос 5,9% учасників виборів, за В. Гройсмана – 4,1%, за А. Садового – 4,0%, за О. Тягнибока – 3,0% , за В. Кличка – 2,0%, за А. Яценюка – 1,4%, за П. Симоненка – 1,4%, за Д. Яроша – 1,1%, за Н. Савченко – 0,8%.

Парламентські рейтинги

Якщо порівняти з попередньою інфографікою, то, на думку ТЕКСТів (Центр Разумкова не повідомляє про свої висновки), видно кореляцію: виборці орієнтуються на лідерів, а не на ідеологію (тому в дужках ми вказали лідерів політсил - у випадку "Правого сектора", можливо сумнівно - Яроша, а не Тарасенка, але він досі асоціюється у виборців із правим сектором. Втім, у цьому випадку можна сперечатися).

Отже, за даними Центру Разумкова, в разі проведення парламентських виборів найближчим часом найбільше голосів отримали б такі політичні сили: Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (13,6%) серед тих, хто має намір взяти участь у виборах, ВО «Батьківщина» (10,0%), Партія "Громадянська позиція" (8,9%), Партія "Опозиційний блок" (8,6%). За Політичну партію "За Життя" готові проголосувати 6,8% опитаних, які мають намір взяти участь у виборах, за Радикальну Партію Олега Ляшка – 6,5%, за «Об’єднання «Самопоміч» – 5,9%, за Об'єднання правих партій ("Свобода", "Правий Сектор", "Національний корпус") − 4,2%.

Інші політичні сили набрали би менше 3% голосів виборців кожна.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 6 по 11 жовтня 2017 року. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі.

Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Рада рейтинг президент соціологія вибори інфографіка

Знак гривні
Знак гривні