Луценко заявив, що Міхо-майданчик готує переворот

Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає, що учасники мітингу під будівлею Верховної Ради України фінансуються з-за кордону і готують силовий переворот.

«Право на мирний протест не означає підготовку до силового перевороту, яку затіяла невелика групка людей близько 150-200 осіб, які, проголосивши себе єдиними праведниками, вимагають від держави робити тільки те, що вони хочуть. За підтримки фінансів з-за кордону (і свого часу я це доведу)», — заявив Луценко під час засідання Ради регіонального розвитку в Києві, - передає Громадське.

Під стінами Верховної Ради 17 жовтня розпочалася масова акція. Протестувальники висували три основних вимоги: нові правила виборів у Раду, які включають у себе пропорційну систему з відкритими списками, скасування депутатської недоторканності, створення антикорупційного суду.

Увечері 17 жовтня, близько 22:00, під будівлею Ради сталися сутички між протестувальниками та правоохоронцями. Згодом ситуація заспокоїлась. Глава Нацполіції Сергій Князєв підтвердив, що правоохоронці не планують зносити намети протестувальників.

18 жовтня під парламентом продовжилася акція протесту. Близько 17:20 сталися сутички біля наметового містечка під Радою, і поліція застосувала газ. Були затримані близько 11 осіб, згодом їх відпустили.

19 жовтня під Радою продовжилася акція. Мітингувальники очікували, що парламент виконає їхні вимоги. У підсумку депутати ухвалили відправлення на розгляд Конституційного суду двох законопроектів щодо скасування депутатської недоторканності, але відхилили три законопроекти про зміну системи виборів.

Після цього організатори акції зробили спільну заяву, у якій ішлося про те, що рух Саакашвілі та депутати «Сапопомочі» Семенченко і Єгор Соболєв та їхні соратники залишаться в наметовому містечку, а решта учасників «продовжать протест іншими методами».

луценко протести саакашвілі

Знак гривні
Знак гривні