Як Ольгіно втемну організовувало реальних активістів у США на протести

Тролів кремлівської "тролеферми" з Санкт-Петербурга під час виборів у США цитували провідні світові ЗМІ. У цей час, коли Кремль впливав на вибори у Штатах, за допомогою тролів організовувалися реальні протести з реальними людьми.

Про це йдеться у детальному розслідуванні РБК.

100 людей із мізерним бюджетом 2.2 млн доларів США на рік - і Кремль доволі успішно впливав на вибори президента свого головного геополітичного суперника. Охоплення становило 70 млн людей щотижня лише в соцмережах - крім того, тролів цитували провідні світові ЗМІ, збільшуючи це охоплення в рази.

Люди з "фабрики" на вулиці Савушкіна ще у 2015 вчились віддалено організовувати акції у США - почалося це з "флеш-моба", де люди мали прийти в певний час і в певне місце, аби "отримати безкоштовний хот-дог". Далі тролі вчилися впливати на людей дедалі витонченіше.

Вплив на ЗМІ

28 лютого 2017 го старший радник президента США Келліенн Конуей на офіційному прийомі в Овальному кабінеті Білого дому присіла на диван, підібгавши ноги. Її фотографія на тлі президента Трампа, який позує в цей момент перед камерами разом з керівниками історично чорних вузів (створених спеціально для навчання афроамериканського населення), викликала бурю обурення в соцмережах. Конуей звинувачували у неповазі до Овального кабінету, народу США і його президента, й окремо до афроамериканців.

У той же день блогер Дженна Абрамс опублікувала два твіти - відповідь на критику поведінки Конуей. На одному було фото екс-президента Барака Обами, на якому він зображений з закинутими на стіл ногами, на другому - інший колишній глава США Білл Клінтон в обнімку з Монікою Левінскі. Обидва знімки були зроблені в Овальному кабінеті.

Ці дві публікації Абрамс зібрали близько 1 тис. ретвітів і майже 1,3 млн лайків, пост в своїй статті використав британський Independent. Повідомлення Абрамс журнал РБК знайшов на сайтах Aljazeera, Elle, Business Insider, BBC, USA Today, Yahoo та ін.

Зараз аккаунт @Jenn_Abrams (зареєстрований на російський номер з префіксом +7) і сайт Jennabrams.com заблоковані.

Акаунтів, подібних «Дженні Абрамс», у «фабрики» були десятки.

Дистанційні мітинги

Спроби організувати мітинги за допомогою екаунта "Чорні життя мають значення" (@BlackMattersUS на Твітері, теж зареєстрованого на російський номер) підтверджує один з організаторів руху Occupy Wall Street Мік Уайт.

Уайта просили поширити через свої акаунти інформацію про мітинг, який повинен був пройти у будівлі кримінального суду в Новому Орлеані 14 жовтня 2016-го - власне, саме так, через інформацію в соцмережах, ці мітинги й організовувалися.

Наприклад, є докази, що саме росіяни-тролі ініціювали мітинг проти поліцейського насильства у Шарлотті в жовтні 2016 року.

Ніхто з Росії при цьому фізично не подорожував - а місцеві активісти не знали, що ними маніпулює фабрика тролів.

мітинг у Шарлотті особливою чисельністю, втім, не відрізнявся

Близько сорока мітингів було організовано - скоріше з метою переконатися, що це можливо.

Про деякі з них стає відомо вже в ході нинішніх розслідувань у США - наприклад, про мітинг на підтримку Трампа в 17 містах Флориди. Вони організовувалися спільнотою Being Patriotic, яка, як тепер виявляється, також створена фабрикою тролів.

Тепер Фейсбук створив спеціальний відділ для боротьби з подібними явищами.

Детальніше - в розслідуванні

сша кремль пропаганда змі інтернет

Знак гривні
Знак гривні