Київська влада не здатна реалізувати проект, який зайняв друге місце на розпіареному конкурсі Бюджету участі

Йдеться про освітлення вулиці Центральної, якою користуються близько 30 тисяч киян та мешканці декількох сіл, які щоранку возять дітей у школи Києва та самі їдуть на роботу у столицю. Вона йде через дачі на Осокорках. На цій завантаженій дорозі майже повністю відсутнє освітлення - і це спричиняє часті аварії.

Хоча мерія Києва мала б сама створити нормальні умови руху на цій дорозі, але вона ігнорувала проблему не один рік. Коли міська влада оголосила конкурс на так званий бюджет участі (це коли міські чиновники втілюють у життя проекти активістів, які набрали найбільше голосів під час спеціального голосування), активісти Осокорків підготували проект, і він зайняв друге місце.

Проект став переможцем ще наприкінці січня 2017 року. Відтоді минуло понад півроку, і знову рано темніє, а дорога стає небезпечнішою. Однак мерія так і не зробила освітлення. Гроші виділили, а роботу через бюрократичну недієздатність такі не почали. Тепер є загроза, що частина коштів повернеться до бюджету міста, а дорога так і залишиться без світла.

Це підриває довіру киян до розпіареного «Бюджету участі».

Будівництво першої черги освітлення вулиці Центральної на Осокорках почнеться березні-квітні 2018 року. Про це повідомив заступник голови Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Богдан Тимченко.
За його словами, будівництво розпочнеться тільки після завершення проектно-кошторисних робіт. На них з бюджету міста виділили 600 тис грн. Гроші виділені в рамках програми соціально-економічного розвитку (ПСЕР).

«Київська міська рада вже підтримала виділення коштів на проектні роботи. Зараз ми чекаємо публікації цього рішення. Всього на реалізацію проекту маємо 1,558 млн грн. Тендер на проектування оголошений і вже мають оголосити переможця. 600 тис. грн будуть успішно освоєні, а вулиця отримає проект», - розповідає голова ініціативної групи освітлення вулиці Центральної Олексій Багнюк.

Але він звертає увагу на те, що якщо будівництво першої черги не почнеться вже в цьому році, то 988 тис грн, отриманих в рамках Громадського бюджету, повернуться до міської скарбниці. Інших грошей на освітлення вулиці немає - і невідомо, чи будуть вони виділені в 2018 році.

Громадський активіст Дмитро Бридня пропонує поділити виконання проектних робіт на два етапи. Перший завершити вже у жовтні, другий – у листопаді-грудні. Після цього вже у листопаді провести тендер на виконання робіт цього етапу і відразу після цього розпочати його реалізацію.

Цю пропозицію підтримали більшість громадських активістів і чиновників, в тому числі й Департамент транспортної інфраструктури.

«Це єдиний варіант реалізувати проект з освітлення частини вулиці Центральної вже цьогоріч. Крім того, проектувальники підтвердили свою готовність взяти участь у тендері», - стверджує Багнюк.

Проте у комунальному підприємстві «Київміськсвітло» відкинули пропозицію громадськості.

Нагадаємо, у грудні минулого року проект №341 «Освітлення вул.Центральної» набрав 1634 голоси підтримки. Проект передбачає часткове освітлення вулиці Центральної на житловому масиві Осокорки. Його автори звертають увагу, що з понад 5,5 кілометрів освітлені лише 1,3 км. Решта вулиці потопає в темряві. Для вирішення проблеми з освітленням вулиці пропонується встановити 57 світильників і 29 опор. Вартість проекту – 998 тис грн.

Додано 13.10.2017 13:29: після публікації цієї замітки чиновники вирішили провести тендер цього року, отже шанс на освітлення вулиці значно збільшується.

Читайте також статтю: Шлях у пітьмі. Як після смертельних ДТП на неосвітлених дачних Осокорках кияни добиваються, щоб мерія встановила ліхтарі

бюджет місто київ осокорки

Знак гривні
Знак гривні