Закон про пенсійну реформу набуває чинності завтра, а пенсії підвищать з 1 жовтня

У парламентському виданні "Голос України" опубліковано закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій". Закон набуде чинності в середу, 11 жовтня, за винятком деяких його положень. Зокрема, положення щодо підвищення пенсій застосовуються з 1 жовтня 2017 року.

Нагадаємо, 3 жовтня Верховна Рада схвалила пенсійну реформу. За неї проголосували 288 народних депутатів. Її головна мета - скоротити дефіцит пенсійного фонду, який постійно зростає і створює найбільше навантаження на державний бюджет. МВФ неодноразово вимагав від України вирішити цю проблему.

Класичним шляхом виходу з такої ситуації є збільшення пенсійного віку. Так, у Європі він, як правило, становить 65 років, натомість в Україні - 60. Втім, в Україні значно суттєво нижча тривалість життя, тому механічне підвищення пенсійного віку навряд чи було б адекватним.

Через це уряд запропонував компромісний механізм - замість пенсійного віку підвищити так званий страховий стаж - період, протягом якого громадяни сплачували внески до пенсійного фонду. Зараз для виходу на пенсію потрібно 15 років стажу. Після запровадження реформи в 2018-му право на пенсію даватимуть 25 років стажу. А ще протягом 10 років ця цифра поступово зросте до 35 років.

Натомість тим, у кого стаж 15 років, можна буде вийти на пенсію в 65.

В уряді запевняють, що завдяки реформі близько 9 млн пенсіонерів вже з жовтня отримають збільшену пенсію (як мінімум до 1452 грн).

закон пенсії реформи

Знак гривні
Знак гривні