Останні незалежні члени наглядової ради Нафтогазу звільняються через зрив реформ

Оновлено20.09, 12:23: Незалежні члени наглядової ради НАК "Нафтогаз України" перерахували причини, які змусили їх написати заяви про відставку.

Про це йдеться в листі голови наглядової ради Пола Ворвік на адресу віце-прем'єра Володимира Кістіона, яке є в розпорядженні Економічної правди.

Серед основних причин - втручання уряду в діяльність "Укртрансгазу" і "Укргазвидобування".

Кабмін втручався в рішення щодо призначень на посади голови правління однієї з компаній та інших працівників, а також в плани по здійсненню відокремлення (анбандлінга).

Крім цього, члени наглядової ради "Нафтогазу" звинуватили представників виконавчої влади у відсутності підтримки щодо корпоративного управління, корпоративної стратегії і змістовного затвердження фінансових планів підприємств групи на 2017 рік.

Ще одним рішенням, яким незадоволені підписанти, стало призначення звільнених з Нафтогаз на посади в уряді.

"На мій погляд, ці події суттєво ускладнюють виконання повноважень незалежного члена Наглядової ради. Наглядова рада не в змозі працювати так, як це узгоджувалося раніше, а саме, на принципах цілісності, прозорості та справедливості", - сказано в тексті листа.

попередня новина:

Останні незалежні члени наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Пол Ворвік та Маркус Річардс вирішили піти у відставку. Про це повідомляє прес-служба компанії, - передає Економічна правда.

"Своє рішення вони пов’язують зі згортанням реформ з боку уряду", - повідомляє прес-служба.

В своєму листі вони зазначають, що у квітні 2017 року вони вже висловлювали представникам Кабінету міністрів свою чітку позицію щодо невиконання урядом Плану реформування корпоративного управління Нафтогазу.

"Незважаючи на запевнення, які були надані членам наглядової ради представниками вищого політичного керівництва України, протягом останніх п’яти місяців не сталось жодних суттєвих зрушень вперед", - повідомляється у документі.

"Жодна з дій, які знаходяться під контролем уряду, не була виконана. Навпаки, рівень політичного втручання у роботу Нафтогазу продовжує зростати і став, на жаль, очевидною нормою", - йдеться у листі.

Зазначається, що у середу відбудеться брифінг керівництва групи "Нафтогаз" щодо цього рішення.

Як повідомляла ЕП, навесні поточного року троє незалежних членів наглядової ради "Нафтогазу" Чарльз Проктор, Маркус Річардс і Пол Ворвік звернулися до уряду з попередженням про можливий відхід в разі відсутності зрушень у вирішенні хронічних проблем НАК.

Цю ж заяву підписала Юлія Ковалів, яка тоді займала посаду голови наглядової ради "Нафтогазу".

Чарльз Проктор залишить компанію 30 вересня.

3 квітня Ковалів написала заяву про припинення своїх повноважень як члена наглядової ради компанії за власним бажанням.

Загалом до наглядової ради "Нафтогазу" входило 5 членів: екс-міністр енергетики Володимир Демчишин, Юлія Ковалів та іноземці Пол Ворвік, Чарльз Проктор і Маркус Річардс.

У квітні 2017 року іноземці, котрі входили до наглядової ради оголошували, про те що не зможуть займати свої посади втому числі і через запровадження електронного декларування:

"Нам також потрібне вирішення питання щодо подання е-декларацій. Здійснивши декілька спроб, ми переконалися, що виконання усіх необхідних дій для іноземців є неможливим, а невиконання таких дій може потенційно привести до кримінального переслідування проти нас.

Ми звертаємо увагу на те, що незалежні члени Наглядової Ради підпадають під дію Закону Великої Британії про хабарництво, а також Закону про корупцію за кордоном США."

газ нафта реформи кабмін

Знак гривні
Знак гривні