Прокуратура вимагає для генерала Гриняка домашній арешт і відсторонення. Суди почнуться у вівторок

Підозрюваний у справах Майдану генерал-майор Володимир Гриняк у серпні не з’являвся на допити, а минулого тижня проігнорував судове засідання без попередження. В обох випадках причиною стали раптові відрядження.

Довідка: Генерал Гриняк є підозрюваним у справі про штурм Майдану 18-го лютого та у справі про виплати грошового заохочення позабюджетного походження силовикам, які брали участь у протистоянні з протестувальниками.

Штурм Майдану 18 лютого. Фото: Олександр Тимошенко

У Департаменті спеціальних розслідувань вважають такі дії порушенням обов’язків, покладених на Гриняка судом та передбачених Кримінально-процесуальним кодексом, повідомив ТЕКСТАМ прокурор у справі Олександр Ковальчук.

Як наслідок - прокуратура клопотала минулого тижня про запобіжний захід у вигляді домашнього арешту для генерала.

8 вересня Печерський суд Києва мав розглянути це питання. Однак Гриняк на засідання не з’явився. До канцелярії суду від захисту генерала було подане прохання про перенесення засідання. Відсутність підозрюваного на суді пояснили наказом про відрядження, що був датований днем суду.

Тож тепер прокуратура клопоче окрім домашнього арешту і про відсторонення від посади.

«Це викликано тим, що відрядження заважають підозрюваному виконувати його процесуальні обов’язки і з’являтись на виклики слідчого та суду», - пояснив ТЕКСТАМ Ковальчук.

Судовий розгляд про домашній арешт призначено на вівторок, 12 вересня, 15:00 у судді Батрин Печерського суду.

Питання про відсторонення від посади розгляне наступного дня, у середу, 13 вересня, о 12:30 суддя Білоцерківець цього ж суду.

Раніше Володимир Гриняк не з’явився на допит 10 серпня. Повістка про виклик до слідчого була направлена 8 серпня, однак на слідчі дії у вказаний день та час підозрюваний не прийшов. Його керівництво з Нацгвардії прислало копію наказу, виданого напередодні - про відрядження генерала в зону АТО. Окрім того, телефон Гриняка, раніше наданий слідству як контактний, був вимкнений протягом кількох тижнів.

Адвокат Гриняка Володимир Раков у свою чергу заявив, що підозрюваний «не переховується», а виклики до слідчого назвав тиском.

Захисник, утім, не відповів на питання журналіста про те, чи дійсно у Гриняка був вимкнутий телефон кілька тижнів і чи входить до обов’язків підозрюваного самостійно вирішувати, з’являтись йому за повісткою - чи ні. Окрім того, у своїй заяві Раков підтвердив, що Гриняк відмовився давати свідчення у справі.

Нагадаємо, раніше генерала віддали на поруки нардепам «Народного Фронту», які заявляли, що Гриняк був на стороні майданівців і допомагав їм важливою інформацією. У свою чергу, у прокуратурі заперечували – ані генерал, ані його поручителі за три роки не виявили бажання поділитись цією «важливою інформацією» зі слідством. Незважаючи на заявлену прихильність до протестувальників, Гриняк відмовляється давати свідчення щодо злочинів, учинених силовиками зокрема 18 лютого, вказували у Департаменті. Заява Ракова про відмову Гриняка свідчити, схоже, підтверджує це.

Володимир Раков також був захисником Сергія Пашинського з "Народного фронту" у справі про стрілянину напередодні нового року.

Подробиці про серпневі допити та поручителів генерала і їх зв'язок з МВС читайте у нашому матеріалі:

Генерал Гриняк вимкнув телефон і терміново виїхав в АТО після повістки на допит

18лютого суд справимайдану гриняк

Знак гривні
Знак гривні