Чому Львів ніколи не вирішить проблему із сміттям і чому інші міста скоро потопатимуть у відходах

На сьогодні, за даними громадського проекту "України без сміття", в нас середня оплата за захоронення тонни відходів становить 4,02 грн (або ж 0,14 євро). Для порівняння, громадянин Португалії чи Іспанії платить 4 євро за цю послугу, естонці і латвійці - по 12 євро, італійці та чехи - по 20 євро. Найдорожче переробка відходів обходиться британцям та ірландцям - ті сплачують по 75 євро.

"Всюди у світі, де є цивілізоване поводження з відходами, де їх переробляють, населення оплачує послугу з перероблення, - говорить Андрія Грущинський, голова ПАТ «Київспецтранс», яке обслуговує київське сміттєзвалище, - У нас населення такої послуги не оплачує. Розмови про абстрактних інвесторів, які прийдуть і збудують заводи, то лише розмови. Ніхто не інвестуватиме в ту сферу, в якій не можна повернути інвестиції! А інвестицію можна повернути тільки тоді, коли це підприємство приноситиме прибуток. Без оплати послуг з переробки ніхто ці заводи не збудує".

За словами Грущинського у Києві тариф на захоронення встановлений в 2010 році - 5 гривень 85 копійок. При тодішніх зарплатах, ціні на паливо, екологічному податку, платі за землю. Все це подорожчало, а тариф не змінився. Тому нинішнього тарифу не вистачає, щоб перекривати бодай ті нові відходи, які надходять.

"Півтора роки я ініціюю підвищення тарифів, стукаюся у відповідні інстанції, - розповідає Андрій Грущинський. - Донедавна це було неможливо зробити, оскільки тариф на захоронення перейшла від місцевих рад до Національній комісії, що регулює ринок енергетики комунальних послуг. Але вона не до кінця була наділена цим повноваженням. Сталося так, що міська рада вже не може змінити тариф, а Нацкомісія ще не може. Тому ми працюємо за тарифом 2010 року, заганяючи підприємство в "мінус", дотуючи захоронення від своєї діяльності по вивозу відходів, і на жаль, полігон і є в такому стані".

Детальніше читайте у статті Текстів: Київське сміттєзвалище закриють. Куди вивозитиме відходи столиця, поки невідомо.

жкх сміття тарифи

Знак гривні
Знак гривні