Справи Майдану: огляд подій дня. Cудили тітушок, суддю та екс-голову СБУ Києва

Також у Дніпрі протестували проти призначення екс-командира «Беркуту» головою «Муніциальної поліції».

Справа Щеголєва

Екс-керівника СБУ Києва Щеголєва судять у Шевченківському суді. Під час слідства та зараз він перебуває під вартою.

Слідство вважає, що він був одним з керівників глобальної операції силовиків 18-19 лютого, метою якої була зачистка Майдану. Серед статтей, в яких обвинувачують Щеголєва – убивства, умисні тяжкі тілесні ушкодження, перевищення влади, незаконне перешкоджання мітингам.

Фото: Emeric Fohlen

Щеголєв своєї вини не визнає і заперечує участь в керівництві операцією.

1 червня продовжили читання обвинувального акту – це необхідний етап в судовому розгляді. Станом на зараз дочитали до 144 сторінки – і вийшли таким чином на фінішну пряму. Також в цьому засіданні продовжили утримання обвинуваченого під вартою до 30 липня.

Справа тітушок з Великої Житомирської

Це одна з судових справ щодо подій 18-19 лютого - напади на протестувальників, в яких брали участь тітушки. В цьому суді розглядається участь трьох обвинувачених: Костенка, Гебана і Погребного.

Гільзи, знайдені поблизу місця події. Фото: Ілля Барабанов

Слідство інкримінує їм цілий «букет», найважче ж звинувачення - замах на вбивства двох і більше людей, вчинене способом небезпечнимдля життя багатьох осіб, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

1 червня було продовжено утримання під вартою двом фігурантам і призначено наступний судовий розгляд на 8 червня. Справу розглядають у Шевченківському суді.

Справа судді Кицюка

Суддю Кицюка звинувачують у завідомо неправосудних ухвалах –щонайменше у двох випадках він присудив забрати права у учасників поїздки до Межигір’я.

Алгоритм покарання протестувальників на колесах був поставлений на потік. Роман Маселко, який системно працює з цим питанням, наводить таку схему:

- підрозділи ДАІ отримували список автомобілів, на які потрібно було скласти рапорт про те, що вони не зупинились на вимогу працівника ДАІ;

- за результатами рапорту складався протокол;

- протокол йшов до суду, де суддя ухвалював покарання у вигляді позбавлення прав.

При цьому з доказів провини був лише рапорт, тобто слова міліціонера. Рапорт складався на автомобіль, а не на особу – але відбирали права у власника авто. Хоча, навіть якби гіпотетично така подія сталась, за кермом не обов’язково мав би бути саме власник.

Таким чином були відібрані водійські права у сотень протестувальників. Серед цих випадків були і конфузи, коли автомобіль або його власник у дату, в яку він нібито не зупинився на вимогу працівника ДАІ, перебував у іншому місті чи навіть країні.

Поїздка до Межигір'я

Заперечення протестувальниками своєї вини при ухвалюванні судового рішення ігнорувались.

Санкція статті за завідомо неправосудне рішення передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі.

Цікаво, що сам Кицюк досі має статус судді. Хоча його 5-річний термін судових повноважень скінчився і справи він не розглядає, але ходить на роботу, має свій кабінет, а також суддівський імунітет і зарплату. І так вже два роки, каже Маселко. Кицюка і не звільняють, і не призначають суддею пожиттєво (це наступний етап суддівської кар’єри після 5-річного строку). Тому він - суддя, який не судить. Така от колізія.

Судити Кицюка мав суддя Бугіль, але йому заявили відвід, оскільки він теж судив протестувальників.

Сьогодні відвід Бугілю мала розглянути суддя Мєлєшак, яка… теж судила протестувальників. Зрештою суддя Мєлєшак відклала розгляд, аби вирішити питання з самовідводом – у неї з Кицюком виявився спільний адвокат.

Справа вбивства Сергієнка

Придніпровський суд у Черкасах обирав сьогодні запобіжний захід для Мельника, підозрюваного в організації вбивства журналіста Василя Сергієнка. Нагадаємо, 30 травня Апеляційний суд Черкаської області звільнив його під домашній арешт у справі вбивства. Розлючені волонтери та ветерани АТО заблокували спершу клітку з підозрюваним, а потім і сам суд.

Заблоковані судді та підозрюваний в Апеляційному суді

Цікаво, що в Апеляційному суді були присутні невідомі спортсмени, які ще до початку розгляду повідомили нардепу Олегу Петренку, що знаходяться тут, аби супроводити Мельника додому, коли він вийде. Петренко та присутні вказували це як на одну з ознак заздалегідь відомого рішення суду.

Поліція тоді по-чесному намагалась вивести Мельника з зали суду, посилаючись на те, що за законом зобов’язані виконати ухвалу, але присутні не дали їм це зробити. В певний момент до суду стягнулось близько 200 людей.

В результаті протистояння в Апеляційному суді завершилось оголошенням нової підозри Мельнику ( у створенні злочинного угрупованні) і затримання за нею. Адвокат Мельника подав до суду, вважаючи таке затримання незаконним, але вчора, 31 травня, програв його. Цікаво, що він просив у судді зробити цей розгляд закритим, посилаючись на небезпеку для суду, але слідча суддя Наталія Кондрацька у рішенні вказала, що не погоджується з цим і вела розгляд відкрито.

Слідча суддя Скляренко 1 червня постановила тримати під вартою Мельника за новою підозрою – таке рішення вона винесла після чотирьох годин у нарадчій кімнаті.

Справа вбивства Веремія

Бялай, котрий був серед тітушок - один з фігурантів справи вбивства журналіста Веремія, яке сталось 18-го лютого на Великій Житомирській поблизу Михайлівського монастиря, одного з місць базування протестувальників. Нагадаємо, що Веремій працював тоді у проросійській газеті "Вєсті".

Велика ЖитомирськаВолодимирська, 18 лютого, після нападу

За даними слідства, саме він витяг Веремія з машини та почав бити.

1 червня Апеляційний суд розглядав скаргу на його запобіжний захід - утримання під вартою.

Журналістка та правозахисниця Марія Томак, що досліджує тему участі тітушок у подіях 18-20 лютого стверджує, що у справі Бялая не обійшлося без юридичної містики. "Скарга на запобіжний захід подана невідомо ким. Тобто, Бялай не знає (начебто), хто йому підсунув для підпису документ. Його адвокат так само запобіжний захід не оскаржував. Не знає, хто саме подав клопотання і прокуратура", - написала вона напередодні на своїй сторінці у Facebook.

Однак, Апеляційний суд таки залишив Білая під вартою.

Протест проти «Беркуту» у Муніципальній поліції Дніпра

Біля міськради Дніпра зібралось кілька сотень людей, які протестують проти призначення місцевого екс-командира «Беркуту» Андрія Ткаченка керівником комунального підприємства «Муніципальна варта».
Таке рішення мера Бориса Філатова викликало обурення у місцевих ветеранів та громадських активістів.

Фото: Артем Романюков

Ще більше обурення викликала реакція Філатова на пости користувачів у мережі Facebook, де він вживав нецензурну лексику, а своє ставлення до критики висловив пасажем «Своїми справами займайтесь».

До речі, Національна поліція закликала Мін’юст перереєструвати організації, в назві яких є слово «поліція», зокрема і «Муніципальну поліцію» Дніпра.

Юристи також вказують на неприпустиму подібність одностроїв Муніципальної поліції і справжньої поліцейської форми – оскільки це може ввести в оману громадян щодо повноважень працівників комунального підприємства (які, звісно, не мають повноважень чинних працівників Національної поліції).

Сам Ткаченко вийшов до протестувальників, але присутні ветерани АТО його заглушили вигуками «Ганьба!», після того, як він заявив, що «воював у Дебальцево».

Цікаво, що один з ініціаторів акції протесту, Артем Романюков, помітив сьогодні платну рекламну публікацію, яку поширювала у Facebook сторінка міської ради – яка містила звернення екс-беркутівця, в якому він наполягав на своїй невинуватості.

Скріншот: Артем Романюков

Згідно з даними джерел ТЕКСТІВ у слідстві, під час подій на Майдані тоді ще Дніпропетровський «Беркут» фігурував у штурмі в ніч на 11 грудня, а також був присутній на Майдані 19-20 лютого і є дані, що бійці цього підрозділу отримували зброю.

тітушки кицюк справасергієнка щеголєв веремій справимайдану

Знак гривні
Знак гривні