Відтепер україномовні квоти - також і на ТБ

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект, який передбачає встановлення квот на телепрограми українською мовою.

Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні у вівторок, 23 травня, за проект №5313 “Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації” проголосували 269 депутатів.

Проти виступали нардепи з “Опозиційного блоку”. Зокрема депутат Михайло Папієв заявив про “перехід до тоталітаризму” та пообіцяв подати постанову про скасування закону.

Депутати з “Саопомочі” пропонували зробити закон ще жорсткішим та закликали прийняти також комплексний закон про українську державну мову.

У законі йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних телеканалів, 50% – для регіональних, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ.

Законом пропонується внести зміни до низки законів України, в тому числі “Про засади державної мовної політики” (Колесніченка-Ківалова), а також до статті 10 закону “Про телебачення і радіомовлення” – з метою закріплення законодавчих гарантій використання державної мови для здійсненні телерадіомовлення, встановлення мінімальної частки телевізійних передач державною мовою”

Законопроектом зокрема встановлено, що передача вважається виконаною державною мовою, якщо всі репліки ведучих виконані державною мовою. При цьому допускається використання інших мов без дублювання та озвучення при репортажах з місця подій, коментарях запрошених осіб тощо.

Передбачено, що радянські фільми, зняті до проголошення Україною незалежності 1991 року, не потрапляють у квоти: вони субтитруються державною мовою, але не дублюються нею.

Як сказала депутатка від “Народного фронту” Вікторія Сюмар – голова Комітету ВР з питань свободи слова й інформаційної політики, яка представляла законопроект, це зроблено для того, щоб не дратувати аудиторію перекладом “Діамантової руки” та інших популярних фільмів і “не дублювати Миронова”.

Пані Сюмар підкреслила, що закон є продуктом компромісу між різними фракціями і політичними групами, тож моніторинг дотримання квот буде здійснюватись не подобово, а потижнево.

Пропозиція щодо подобового моніторингу, озвучена Ганною Гопко, набрала 180 голосів.

Закон вступає в силу через чотири місяці після підписання. При цьому фактично передбачено річний перехідний період впровадження квот (“Опоблок” пропонував три роки).

Запроваджено жорсткі санкції і штрафи для порушників закону. “Штрафи – 5 відсотків [ліцензійного збору]”, – сказала Вікторі Сюмар.

Після голосування вона заявила в коментарі журналістам, що частина депутатів отримувала СМС-повідомлення із закликом не підтримувати проект, частина – встала і пішла, “але у власників каналу “Інтер” сьогодні немає контролю над українським парламентом, і це добре”.

Нагадаємо, восени минулого року набув чинності закон про квоту українських пісень у радіоефірі.

мова телебачення змі

Знак гривні
Знак гривні