Вчені відтворили фотосинтез. Може, ми ще й порятуємо знищену нами планету

У США знайшли спосіб запуску у синтетичних матеріалах процесу фотосинтезу, що перетворює парникові гази на чисте повітря.

Для проведення експерименту професор Фернандо Урібе-Ромо з колегами зібрали фотореактор з світлодіодів — циліндр, що світиться синім і нагадує солярій.

Фернандо Урібе-Ромо використовував титан з додаванням органічних молекул N-алкіл-2-амінополіетілентерефталата, які діяли як світлозбираючі антени, налаштовані на поглинання синього світла. З них в Університеті Центральної Флориди зібрали циліндричний фотореактор, з синім світлодіодним освітленням.

Відміряні обсяги вуглекислого газу повільно поміщалися у фотореактор і перетворювалися на два види палива, форміат і формамід, паралельно очищуючи повітря.

"Ми вносимо свій внесок у розвиток технологій, які можуть допомогти скоротити викиди парникових газів. Необхідна нова технологія очищення повітря та інфраструктура до неї. Це може бути реалізовано", - пояснює Урібе-Ромо.

Додамо, що ідея запуску штучного фотосинтезу не нова, але досі вченим не вдавалося досить ефективно використовувати сонячне світло, необхідне для початку хімічного перетворення.

Укрмедіа

екологія наука технології земля майбутнє

Знак гривні
Знак гривні