Беркутівець Гончаренко знову загримів під варту: його колеги погрожували слідчому

У четвер, 9 березня 2017 року Печерський суд міста Києва розглядав клопотання прокурорів Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури про зміну запобіжного заходу для підозрюваного екс-беркутівця Гончаренка. До цього він знаходився під домашнім арештом.

Представники обвинувачення просили суд, аби він призначив Гончаренку утримання під вартою на наступні 60 днів.


Чим "уславився" Гончаренко

Причиною для цього, кажуть прокурори, стало те, що підозрюваний не з’являвся на деякі судові засідання та слідчі дії. Окрім того, слідчому Чернову з Управління спецрозслідувань були висловлені погрози при спробі вручити повістку Гончаренку.

Фото Костянтина Реуцького. Має такий підпис (мовою оригіналу): "Из приобщенного к материалам дела рапорта мы без особого удивления узнаем, что вот эти парни - беркутовцы Костюк и Рияко - угрожали убийством следователю генпрокуратуры Чернову, задержавшему подозреваемого беркутовца Гончаренко. А на что вы готовы ради друга?"

На підтвердження цього до суду було надано рапорт слідчого та відеозапис, при перегляді якого у суді з’ясувалось, що погрози до слідчого лунали від колег-силовиків Гончаренко з колишнього «Беркуту», «яких він запросив», зокрема від Ріяко.

Гончаренка підозрюють у завершеному замаху на вбивство трьох майданівців, а також пораненні більш ніж двадцяти протестуючих у Кріпосному провулку 18 лютого 2014 року.

Після Майдану Гончаренко продовжував працювати в міліцейському полку спецпризначення (фактично у колишньому перейменованому «Беркуті»). Зокрема, у 2015 році він ніс службу на блокпості у Пісочині Харківської області.

Відомо щонайменше про один напад на журналістів на цьому блокпості у 2015 році з участю Гончаренка. Тоді силовики влаштували жорстокий трус та незаконне затримання із застосуванням сили щодо Костянтина Реуцького та Анастасії Станко.

Гончаренку висунули підозру в участі в цьому нападі. Як свідок цього нападу у справі також фігурує вищезгаданий беркутівець Ріяко, який був присутній на блокпості під час нападу на журналістів.

Захистом Гончаренко до Печерського суду були подані позитивні характеристики з місця його служби, грамоти та посвідчення учасника бойових дій.

Прокурор Ковальчук зазначив, що коли керівник у силовій структурі характеризує його позитивно і як професіонала, він власне і має на увазі, що цей поліцейський відмінно виконує накази. «Власне це ми і доводимо у матеріалах нашої справи – він сумлінно і без коливань виконував злочинні накази під час подій 18 лютого 2014 року, наслідком чого стали смерті та поранення протестуючих», підкреслив прокурор.

Ковальчук зазначив, що на його думку, найкраще у цьому випадку характеризують вчинки - більше, ніж через рік після подій на Майдані Гончаренко став підозрюваним у новому злочині, пов’язаним з перешкоджанням журналістам на Пісочинському блок-посту.

Адвокат Закревська також оприлюднила інформацію на своїй сторінці у Facebook, згідно з якою позитивні характеристики у батальйоні Гончаренко отримав уже в період його перебування у статусі підозрюваного, коли його вже було відсторонено від служби.

Вона також вказує, що характеристики видані за підписом заступника командира перейменованого харківського «Беркута» Бондаренка, який проходить підозрюваним по цьому ж епізоду і зараз знаходиться у розшуку і за деякими даними перебуває у Криму.

Щодо посвідчення УБД адвокат родин загиблих на Майдані Євгенія Закревська зазначила у коментарях на своїй сторінці у Facebook: «Коли він кошмарив журналістів у Харківській області – це, ймовірно, і була участь у бойових діях».

Зараз Гончаренко у статусі підозрюваного перебуває на стадії ознайомлення з матеріалами. Як зазначив прокурор, і підозрюваному і його захисту відомо, що цей етап передує переходу до статусу обвинуваченого.
Особливі ризики цього періоду полягають у тому, що при ознайомленні з матеріалами справи підозрюваному стають відомі дані про свідків та докази, що раніше становили таємницю слідства, а отже він отримує інформацію, яка може допомогти у впливі на свідків та знищенні доказів.

Потерпілі по справі 18 лютого написали спільну заяву, яку прокурор передав до суду. У ній вони висловлюють занепокоєння щодо власної безпеки і наполягали на необхідності обрати для Гончаренка запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Адвокат беркутівця порівняв цю заяву з репресіями 1937 року.

Обвинувачення звернуло увагу суду на той факт, що перевірки місця перебування Гончаренка під час домашнього арешту згідно з журналом перевірок відбувались лише у ті дні, коли йому надходили повістки та інші офіційні повідомлення. В інші дні перевірок не проводилось.

«А хто проводить перевірки? Поліція. А працівником якої структури є підозрюваний?», - поставив риторичне питання прокурор. Окрім того, не видали у відповідній службі поліції й електронний браслет для Гончаренка.

Прокурор повідомив, що є свідчення від інших силовиків про те, що зброю і бойові набої до неї отримував в тому числі і Гончаренко. Адвокат беркутівця заперечує: «Нас просто продали, і вже не вперше! Вони просто купили собі хороший вирок».

Результатом судового розгляду став присуджений Гончаренку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб. Таку ухвалу виніс суддя Печерського суду в ніч з 9 на 10 березня після багатогодинного судового засідання. Існує надзвичайно велика ймовірність, що адвокат Гончаренка подаватиме апеляцію, і обвинуваченню доведеться повторити цю битву вже невдовзі в апеляційному суді.

беркут гончаренко справимайдану суд ріяко погрози

Знак гривні
Знак гривні