Додон віддаляє Молдову від НАТО й хоче платити Росії за Придністров'я

Новий президент Молдови Ігор Додон має намір розірвати угоду про відкриття в Молдові бюро зв'язків із НАТО.

"Маю намір наполягати на скасуванні угоди про відкриття бюро зв'язку НАТО в Кишиневі. Більш того, маю намір запропонувати в Брюсселі в лютому угоду про визнання нейтралітету Молдови з боку НАТО", - сказав Додон.

Він підкреслив, що "угоду про визнання нейтралітету має намір запропонувати керівництву Альянсу".

У кінці листопада 2016 року прем'єр-міністр Молдови і генеральний секретар НАТО підписали угоду про відкриття бюро зв'язку НАТО в Кишиневі. Відповідний документ пізніше ратифікував парламент республіки.

Обраний президентом Молдови Ігор Додон раніше розкритикував цю угоду, відзначивши, що "має намір протистояти будь-яким спробам втягування республіки у військові блоки". Однак угода набула чинності ще до інавгурації Додона.

Борги Придністров'я перед Росією

Додон вважає, що офіційний Кишинів повинен узяти на себе оплату боргів Придністров'я за російський газ - понад шість мільярдів доларів.

"Борги правобережної Молдови складають близько 500 мільйонів доларів, а на лівому березі Дністра (Придністровський регіон) сума боргу становить близько 6 мільярдів доларів. Необхідно усвідомити, що весь цей борг - це борг Молдови", - заявив Додон.

Проблема з оплатою боргів за газ може бути врегульована, за словами молдавського президента, в контексті Придністровського врегулювання.

За матеріалами Цензора

росія додон молдова НАТО

Знак гривні
Знак гривні