Геращенко заявляє, що Шеремета вбили російські спецслужби

Нардеп (НФ) Антон Геращенко заявив, що швидше за все підготовлені РФ диверсанти причетні до вбивства журналіста Павла Шеремета.

"Спроба замаху на мене, відвернена Службою безпеки України, є лише одним з ланцюжків роботи диверсійно-терористичного центру, створеного на території Російської Федерації, якому поставлено завдання: задіюючи виключно громадян України, як правило, з кримінальним минулим, як правило, - тих, хто ненавидить нашу країну і з промитими російською пропагандою мізками, організовувати злочини на території нашої країни", - сказав він.

"На сьогоднішній момент, судячи з почерку і підготовки терористичного акту на мою ліквідацію, слідчі вважають, що на 99,9% терористичний акт - убивство відомого журналіста Павла Шеремета в липні 2016 року був направлений, націлений і реалізований з цього ж диверсійно-терористичного центру на території Російської Федерації", - заявив депутат.

Нагадаємо, раніше подробиці підготовки терористичного акту щодо народного депутата оприлюднив на брифінгу глава СБУ Василь Грицак.

20 липня, вранці в результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Попередньо слідчі кваліфікують цю подію як умисне вбивство. У свою чергу, глава Нацполіції Хатія Деканоідзе заявила, що розслідування загибелі Шеремета буде для неї справою честі. А прокурор Києва Говда взяв під особистий контроль розслідування вбивства. Мінінформполітики має намір ініціювати створення Міжвідомчої робочої групи з розслідування загибелі журналіста Шеремета.

Очевидці розповідають, вибух стався, коли Шеремет зупинився, щоб виїхати на головну дорогу. І відзначають велику силу вибуху.

Разом з тим, Генпрокурор Луценко заявив: "Смерть Шеремета - наслідок спрацювання вибухового пристрою. Це вбивство". Пізніше у МВС додали, що спрацював безоболонковий саморобний пристрій, потужністю до 600 грамів у тротиловому еквіваленті.

Трагічна загибель журналіста викликала широкий громадський резонанс. Главред "Української правди" зазначила: "Це удар по всій українській журналістиці". В ОБСЄ закликали притягти організаторів і виконавців вбивства до відповідальності. Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс закликав провести ретельне розслідування. Президент України Порошенко висловив співчуття рідним і близьким Шеремета.

Спікер Верховної Ради Парубій закликав провести невідкладне розслідування. Аналогічно, швидкого й ефективного розслідування зажадав прем'єр Гройсман. Також свої співчуття близьким журналіста висловив секретар РНБО Турчинов. Президент ПАРЄ Аграмунт назвав вбивство "атакою на свободу ЗМІ". А білоруський опозиціонер Статкевич заявив, що"це був теракт насамперед проти Білорусі, а не України".

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова спробувала використовувати вбивство Шеремета в пропагандистських цілях, на що отримала емоційну відповідь від російського письменника Шендеровича: "От же ж безсоромна бл#дь!".

Свої співчуття і побажання про якнайшвидше розслідування справи висловили посольство США і представництво ЄС в Україні. А деякі українські політики застерегли колег від використання трагедії в політичних цілях.

У ході наради керівників силових відомств України з главою держави була створена спеціальна оперативна група для розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета на чолі з главою Нацполіції Хатією Деканоідзе. До розслідування Україна попросила приєднатися експертів ФБР і Europol.

Зокрема, СБУ буде працювати над версією, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація ситуації в Україні. У свою чергу Генпрокурор Луценко запропонував використовувати рамки металошукачів на всіх масових акціях: "Убивство Шеремета може дійсно бути частиною якогось великого плану".

Порошенко закликав правоохоронців провести розслідування якомога прозоріше й оперативніше: "Прошу не виключати жодної версії. Ми не дамо нікому відкрити другий фронт всередині країни". Також глава держави доручив надати охорону керівнику-засновнику "Української правди" Олені Притули.

За словами радника голови СБУ Юрія Тандіта, у справі про вбивство Шеремета розглядаються шість версій.
Шеремет був похований у Мінську.

Павло Шеремет - уродженець Білорусі. Він працював на телебаченні в Білорусі і Росії, в 1990-2000-х роках - завідувач білоруським бюро, а також керівник відділу спеціальних інформаційних проектів ОРТ, потім - "Першого каналу".

Протягом останніх п'яти років жив у Києві, працював в інтернет-виданні "Українська правда", був ведучим на радіо "Вести". Також Шеремет був одним із засновників "Білоруського партизана".

У липні 1997 року, під час зйомки репортажу про ситуацію на білорусько-литовському кордоні, був заарештований співробітниками силових структур Білорусі за звинуваченням нібито в незаконному перетині державного кордону, в отриманні грошей від закордонних спецслужб і в незаконній журналістської діяльності. Був засуджений до двох років позбавлення волі умовно і до одного року іспитового строку, провівши у в'язниці в цілому три місяці.

Цензор

кримінал росія шеремет змі геращенко

Знак гривні
Знак гривні