Насильство над жінками як «державна політика» так званих Л/ДНР

На окупованих територіях зазвичай не беруть до уваги вік потенційної жертви, її стать, часто – навіть політичні погляди. При цьому, природно, в особливо скрутному становищі на теренах так званих «Л/ДНР» перебувають жінки. Про це ми вже частково згадували нещодавно у публікації Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі», присвяченій темі ґендерно-обумовленого насильства. Сьогодні мова піде про насильство за ознакою статі як частину державної політики «ДНР» та «ЛНР».

Витоки поточного становища

Про невтішне становище жінки на окупованих територіях може свідчити частина промови, виголошеної командиром «Прізрака» Олексієм Мозговим ще під час гучного «народного суду» над ґвалтівниками у листопаді 2014 року.

Так, сепаратистський ватажок вважав, що в «ДНР» «жінка повинна сидіти вдома», «вишивати хрестиком» і «пекти пиріжки». Мовляв, його не влаштовує такий стан речей, коли представниці слабкої статі нарівні з чоловіками дозволяють собі розважатися, зокрема, відвідують бари.

Ватажок "Прізрака" Мозговий вважав, що у «ДНР» «жінка повинна сидіти вдома», «вишивати хрестиком» і «пекти пиріжки»

«У нас що, жіноче населення – суцільна проституція, чи що?», – заявив під час засідання «народного суду» Мозговий.

Услід йому обмовився інший проросійський бойовик: «Ґвалтувати їх всіх треба!». Врешті наприкінці свого виступу Мозговий резюмував, що як тільки побачить дівчину в барі – відразу позбавлятиме волі.

Наруга над молодими жінками

Самими лише спробами зґвалтування і побоями військові-сепаратисти не обмежуються. Так, бойовики жорстоко понівечили тіло 14-річної дівчини у с. Приморське, що в окупованому Новоазовському районі.

Один із злочинів, пов’язаних із наругою над жінками, трапився у вересні 2014 року в Ясинуватій. Про це на своїй сторінці у Facebook написала головна редакторка газети «Одіссос» Ірина Голобородько зі слів своєї подруги, яка нещодавно трагічно втратила молоду дочку. Так, спершу 22-річну Ірину забрали з дому чоловіки у військовій формі. І вже ввечері того ж дня на поріг батьківського дому кинули її труп.

«Її зґвалтували так, що із статевих органів йшов кал. Зубів немає, вибиті, а на грудях вирізаний тризуб», – переповіла Ірина Голобородько.

Такі історії, на жаль, непоодинокі. Щоправда, в окремих випадках жертв сексуального насильства бойовики залишають живими. Приміром, так трапилося у вересні 2014 року з двома дівчатами у Луганську. Військові – росіяни та кавказці – забрали їх просто з дому. Вранці постраждалі від психологічної, фізичної та сексуальної наруги повернулися.

«Державна політика» в особистому житті

Анна Сухарева поділилася з «Фактами» сумною історією своєї співробітниці Тетяни, до якої свого часу почав залицятися капітан-танкіст із Костроми. За словами Анни, після початку роману із російським військовим її подруга неодноразово приходила на роботу з синцями.

На пропозицію виїхати з міста Тетяна казала, що він її всюди знайде. Пізніше виявилося, що російський капітан бив Тетяну, принижував її та погрожував кинути на підвал і забезпечити там «конвеєр». Кривдник мав схильність до садомазохізму і, за словами постраждалої, змушував робити таке, «що в жодному порно не побачиш».

Особливо жорстоко танкіст повівся, коли виявив, що у Тетяни почалися стосунки з іншим чоловіком – російським військовослужбовцем, старшим лейтенантом.

«Загалом, приходжу якось на вечірню зміну. А там побоїще. Прискакав на милицях капітан. Тягає Таню по підлозі, лише голова мотається. Старлей (старший лейтенант. – Прим. автора) у кайданках лежить на підлозі в калюжі крові. До нього не наважуються підійти ані охоронці, ані відвідувачі. Вистріли, мат-перемат, битий посуд, повалені столи», – розповідає Анна Сухарева.

Результатом такого «виховання» у стилі «Л/ДНР» став струс мозку та кілька швів на ранах, що залишилися після жорстокого побиття.

Факти ґендерно-обумовленого насильства у джерелах т. зв. «Л/ДНР»

Про злочини «своїх» публічно заявляють і в самих так званих народних республіках. Так, наприклад, у березні цього року правоохоронці заарештували сепаратиста Володимира Тимофєєва («Бабай») і його поплічників. За даними генеральної прокуратури «ЛНР», злочинці ґвалтували та вбивали у Стаханові. Зокрема, на початку весни цього року за ними нараховано два десятки серйозних правопорушень.

Усі згадані у статті випадки відбувалися на територіях так званих «ЛНР» та «ДНР» із цивільними особами, які не перебували в полоні. Якщо додати їх до тих, що відбулися безпосередньо у місцях несвободи, то ми маємо справу з понад сотнею історій ґендерно-обумовленого насильства. Більшість кривдників, які скоювали ці злочини, досі перебувають на волі.

Аби домогтися справедливості в цьому питанні, Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі» документує випадки ґендерно-обумовленого насильства.

Пізніше зібрана та опрацьована інформація стане серйозною підставою для винесення заслужених вироків ґвалтівникам і вбивцям, зокрема, у Європейському суді з прав людини та у Міжнародному кримінальному суді.

Тож якщо вам відома інформація про порушення прав людини на Донбасі, будь ласка, повідомляйте про це правозахисників через спеціальну захищену форму. Без вашої письмової згоди Коаліція не публікуватиме та не передаватиме отриманої інформації третім особам.

донбас насильство гендер згвалтування злочин жінки

Знак гривні
Знак гривні