Крах Приватбанку - через кредити самим собі

"Понад 97% корпоративного портфеля, який становив 150 млрд гривень на 1 квітня 2015 року, це були кредити компаніям, пов'язаним із акціонерами", - пояснила причини краху "Привату" голова НБУ Валерія Гонтарева.

Це означає, що "Приват" видавав кредити власним акціонерам, не отримуючи у заставу майно, яке відповідало б вартості кредиту. Можливо, і пронесло б, якби не "кризові явища в економіці України", - як сказала Гонтарева про другу причину проблем у "Приваті".

За її словами, керівництво "Приватбанку" склало план докапіталізації і зменшення пов'язаного кредитування, проте ця програма не була виконана банком.

"Менеджмент банку склав план докапіталізації і програму щодо зменшення пов'язаного кредитування. Акціонер банку також особисто надав свою персональну гарантію для забезпечення виконання узгодженої з Національним банком програми докапіталізації. Але ні банк, ні акціонери цю програму не виконали", - сказала Гонтарева, повідомляє "Новоє врємя".

Від Текстів додамо, що схема, коли банки під нереально високі відсотки збирають гроші з населення, а потім видають кредити своїм акціонерам і навіть не беруть нічого в заставу, традиційна для України.

Різниця між "Приватом" і рештою банків, у яких НБУ забрав ліцензію - у тому, що останній зумів вирости до величезних масштабів. Це дозволяло шантажувати уряд і НБУ, мовляв: "або нас підтримаєте, або ми збанкрутуємо і всій банківській системі настане гаплик".

За словами Гонтаревої, колишні власники банку до 1 липня 2017 зобов'язалися реструктуризувати кредити, надані банком юридичним особам, з урахуванням вимог Національного банку. Є надія, що вони повернуть взяті для себе ж кредити.

Якщо кредитів добровільно не повернуть, і держава не зможе повернути ці гроші силовими методами, то тримати на плаву "Приват" держава буде за рахунок платників податків, тобто усіх українців.

скандал коломойський бюджет популізм фінанси банки держава

Знак гривні
Знак гривні