Рада так і не створила реєстр військовозобов'язаних: провалили Тимошенко, Опоблок, Самопоміч

Верховна Рада не змогла ухвалити проект закону про створення єдиного електронного реєстру призовників та військовозобов'язаних. За цей документ проголосували тільки 217 депутатів при необхідних 226, - передає Еспресо та ВВС Україна

При цьому депутати проголосували за відправлення проекту закону на повторне друге читання, не уточнивши конкретних дат розгляду.

Створення електронного реєстру військовозобов'язаних не підтримали фракції "Самопомочі", "Опозиційного блоку", "Батьківщини", а також група "Відродження".

У чому суть

Документ передбачав створення єдиної електронної автоматизованої системи, яка містила б усю інформацію про військовозобов'язаних віком від 17 до 60 років.

За допомогою електронного реєстру військкомати України мали забезпечувати військових облік громадян для призову та залучення до служби за контрактом.

У документі стверджується, що відмова від виключно паперових облікових карток стимулювала б ефективнішу роботу військкоматів та допомогла б у боротьбі з корупцією.

Основою для формування реєстру мали стати дані єдиного реєстру виборців України.

ЦВК мала передати Міноборони відомості стосовно усіх громадян України віком від 18 до 60 років.

Надалі оператор та власник реєстру - Міноборони та система комісаріатів виключили б з нього дані про осіб, які не є військовозобов'язаними.
Для формування та ведення реєстру свої дані Міноборони мали надати низка інших служб.

Прикордонна служба має подавати до реєстру відомості про тих, хто виїхав за кордон або повернувся.

Міністерство освіти мало подавати інформацію про громадян, які навчаються у вищих навчальних закладах.

Міграційна служба має подавати всі дані щодо громадян України віком 17-60 років, які змінюють місце проживання або перебування, або ж набули громадянства.

І, нарешті, фіскальна служба за запитом реєстру мала подавати дані щодо військовозобов'язаних про номер платника податків.

армія законопроект технології реформи

Знак гривні
Знак гривні