Апостол Івана Федорова намагалися вивезти в Росію, загорнувши у светр (ФОТО)

Книгу Івана Федорова намагалися вивезти, загорнувши у светр.

Співробітники центрального апарату та головного управління СБУ в АР Крим попередили вивезення до Росії стародруку “Апостол”. Про це голова спецслужби Василь Грицак доповів президенту Петру Порошенку.

Правоохоронці затримали кур’єра на пункті перетину кордону “Плетенівка” на Харківщині. Громадянин України у мікроавтобусі з російськими номерами намагався приховано переправити до РФ стародавнє видання.

“Співробітники спецслужби встановили, що чоловік за гроші погодився доставити раритетну книжку замовникам з міста Шебекіно у Білгородській області Росії”, – зазначено в повідомленні прес-центру СБУ.

За попереднім висновком доктора філологічних наук, професора кафедри бібліотекознавства та соціальних комунікацій Харківської державної академії культури Ігора Лосієвського, вилучена СБ України книжка може бути кириличним стародруком XVI – початку XVII сторіччя “Апостол”, який належить до історичних та культурно-наукових цінностей.

Всебічна інформація про рік видання, місце друку та походження книжки буде отримана після експертизи, призначеної досудовим слідством.

Нагадаємо, 16 травня з Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського в Києві було викрадено примірник “Апостола” Івана Федорова, надрукований 1574 року.

Як заявив директор НБУВ Володимир Попик, книга зникла 10 травня з відділу стародруків та рідкісних видань.

«Апостол» Івана Федорова, надрукований в 1574 році має велику наукову й історичну цінність, є першою друкованою книгою в Україні.

Відомо про понад 90 примірників цього видання.

Книга містить церковнослов’янський переклад «Діянь і послань апостольських».

ВИПРАВЛЕННЯ:

Наразі належить встановити, чи примірник, який хотіли вивезти, той самий, що був украдений з бібліотеки Вернадського

За матеріалами Новинарні та "Музеїв України"

книги кримінал

Знак гривні
Знак гривні