Завершено розробку системи Prozorro.Продажі (ПРЕЗЕНТАЦІЯ)

На системі Prozorro.Продажі вже пройши тестові торги.

"Все пройшло напрочуд гарно, - пише один з відповідальних за розробку, директор SFA UKRAINE Олексій Соболєв. - Не те щоб ми сумнівалися, але, ви знаєте, на таких заходах система зазвичай висне і все таке, і доводиться щось вигадувати.

Все пройшло за планом окрім одного. На цих тестових торгах ми змовились: Sergii Kulyk мав зробити дві ставки (на записі можна побачити як він це робить), а Vadym Khomych мав додати ще одну, символізуючи невідомого покупця з інтернету.

Яке ж наше було здивування, коли перед аукціоном система розкрила кількість учасників, і замість трьох їх виявилось шість! Цей момент легкого збентеження можна зацінити на відео (час 2:00:20)

Хто ті інші три добродія ми не знали.

Ось таким чином ми навіть на тестовому аукціоні довели, що змови в #ProZorroПродажі неможливі. Завжди може прийти якийсь новий учасник з одного з 14 майданчиків підключених до системи"

ПРЕЗЕНТАЦІЯ PROZORRO.ПРОДАЖІ

Що таке Prozorro.Продажі
та для чого це потрібно

Державні організації не лише купують товари та послуги за бюджетні кошти, а й продають майно, поповнюючи скарбницю. І через непрозорість процедури, з якою проводять такі продажі, держава втрачає мільярди гривень.

Різноманітні історії про продані за пару десятків тисяч гривень айфони чи велосипеди – це якраз про такі порушення.

Є й інша проблема, яка трапляється навіть якщо про корупційні продажі не йдеться. Недостатньо прозора та недосконала процедура аукціонів, що сьогодні проводять, значно зменшує суму, яку можна виручити за продажі. Саме це і має змінити нова система ProZorro.Продажі.

Яскравий приклад – Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), який виплачує українцям компенсації за депозитами банків-банкрутів. Для повернення грошей населенню та іншим кредиторам, Фонд має продавати активи банку – майно, заставу за депозитами, права на кредити.

Чим більше виручена на аукціоні сума, тим більше грошей отримає на виплати ФГВФО. Установі потрібно продати активів на балансову вартість 440 млрд грн. В реальності ж виручити вдається значно менші суми.

Наприклад, за 2015 рік Фонд продав активів на 1 млрд, а в 2016 році очікують продажів на 12 млрд.

Крім того, в торгах бере участь дуже мала кількість бірж – 80% продажів за минулий рік відбулися лише через п’ять майданчиків. А самі аукціони проходять з порушеннями.

"Зараз до нас досить часто надходять скарги від учасників електронних аукціонів на ті чи інші порушення під час торгів. Організатори аукціону можуть, приміром, не зареєструвати потенційного покупця з надуманої причини, або ж скасувати результати аукціону, посилаючись на фіктивну DDOS-атаку. Ми сподіваємось, що система "ProZorro.Продажі" допоможе вирішити ці та інші подібні проблеми", - зазначила Юлія Берещенко, голова департаменту консолідованих продажів і управління активами ФГВФО.

бюджет технології закупівлі

Знак гривні
Знак гривні