Москва закриває українську бібліотеку

Бібліотеку української літератури у Москві передають іншій бібліотеці: увійде до Бібліотеки іноземної літератури імені Маргарити Рудоміно ("Иностранки").

Таке рішення прийняла влада Москви. В Україні розцінюють цей крок як знищення бібліотеки.

"Найбагатша колекція книг стане доступна всім читачам "Иностранки" та її численним зарубіжним гостям", - йдеться на сайті мерії Москви.

Про створення Центру слов'янських культур стало відомо влітку цього року. В інтерв'ю російській газеті "Известия" голова Бібліотеки іноземної літератури Вадим Дуда описав центр як "майданчик для спільних проектів, призначений для просування слов'янських культур і слов'янської літератури". Створити центр мають до кінця року.

У жовтні 2015 року Слідчий комітет Росії провів обшуки в Бібліотеці української літератури і у лідера організації "Українці Москви" Валерія Семененка, а також затримав директора бібліотеки Наталію Шаріну та завів на неї кримінальну справу про екстремізм.

За версією слідства, Шаріна поширювала книги Дмитра Корчинського, одна з яких визнана екстремістською. За версією СКР, Корчинський на початку 1990-х років брав участь в боях у Чечні на боці сепаратистів.

Зараз Наталія Шаріна перебуває під домашнім арештом. У серпні 2016 року суд продовжив їй запобіжний захід до 28 жовтня. Правозахисний центр "Меморіал" визнав Шаріну політв'язнем.

Рішення уряду Москви прокоментував віце-прем'єр України В'ячеслав Кириленко.

"Знищення останньої укр бібліотеки у РФ має стати предметом уваги усіх європ структур,що опікуються правами нацменшин: у РФ 10 млн українців!" - написав він у Twitter.

BBC

література книги репресії росія

Знак гривні
Знак гривні