Тортури українців стали рутинною практикою Росії

Російська влада та її окупаційні сили продовжують утримувати щонайменше 29 громадян України у незаконному ув'язненні - про це заявили в українському міністерстві закордонних справ.

У заяві зовнішньополітичного відомства також зазначено, що в анексованому Криму переслідують десятки громадян України, 16 українців вважають зниклими безвісти, 115 - серед заручників на Донбасі.

"Змушені констатувати, що захоплення, переслідування та застосування тортур проти українських громадян стало для Москви звичною практикою", - зазначили в МЗС.

Там також висловили категоричний протест у зв'язку з ситуацією і додали, що дії російської влади стосовно громадян України принижують людську гідність.

Справи Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Ільмі Умерова, Ахтема Чийгоза та багатьох інших "промовисто свідчать про повернення Російської Федерації до політичних репресій і судилищ зразка ери сталінізму", заявили у міністерстві.

"Останнє рішення окупаційної російської влади про відхилення скарг захисту у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, як і його попереднє утримування у психіатричній лікарні, є яскравими ілюстраціями такої антигуманної політики", - ідеться у заяві.

МЗС України закликало міжнародну спільноту тиснути на Росію для звільнення усіх утримуваних українських політв'язнів і заручників.

Під час зустрічі із матерями та дружинами заручників у серпні президент Петро Порошенко заявляв, що інформація на той момент була підтверджена щодо 45 заручників, а загалом проросійські сепаратисти на Донбасі утримували 107 людей.

Попередні спроби домовитися на цю тему не мали успіху.

ВВС

кримінал крим сенцов росія кольченко окупація репресії

Знак гривні
Знак гривні