New York Times: зливи на WikiLeaks підозріло часто вигідні Росії

Росія дуже часто виграє, коли вебсайт Wikileaks публікує секретні матеріали про країни Заходу, пише американська New York Times, - ідеться в огляді західної преси від ВВС

У липні цього року сайт оприлюднив 20 тисяч електронних листів Демократичної партії. Це було спрямовано проти кандидата у президенти США Гілларі Клінтон, пише видання. Джуліан Асанж, засновник Wikileaks, пообіцяв більше публікацій, які "перевернуть її кампанію".

Wikileaks також пообіцяв оприлюднити найсекретніші комп'ютерні коди американської розвідки.

Посадовці США кажуть, що із великою імовірністю листи Демократичної партії дістали хакери російського уряду та підозрюють, що секретні коди також були вкрадені росіянами, пише видання.

"Чи стала Wikileaks машиною для відбілювання компромату зібраного російськими шпигунами?" - питає видання.

Це питання стає ще гострішим, тому що Росія зараз займає визначне місце у передвиборчій кампанії у США. Володимир Путін, який часто сперечався із Гілларі Клінтон, коли вона була держсекретарем США, вже публічно підтримав Дональда Трампа. А той закликає до тісніших зв'язків із Росією та виправдовує анексію Криму, пише видання.

Джуліан Асанж казав на початку роботи Wikileaks, що він буде концентруватись на авторитарних країнах на кшталт Росії. Але аналіз діяльності вебсайту показав іншу закономірність: публікації та заяви пана Асанжа часто були на користь Росії та шкодили країнам Заходу, пише видання.

У інтерв'ю Times Джуліан Асанж так пояснив це: "Кожна людина та її собака критикує Росію. Це досить нудно, правда?"

Повна стаття New York Times

путін ассандж

Знак гривні
Знак гривні