Система публічних закупівель ProZorro стала обов’язковою по всій Україні

Із понеділка, 1 серпня 2016 року, в Україні завершується повний перехід на електронні публічні закупівлі через систему ProZorro. Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку, яку цитує Новинарня


Z for ZАКУПІВЛІ. Як ми створили веб-аплікацію, яка відстежує шлях державних грошей у приватні руки

З квітня цього року всі свої надпорогові тендери (від 200 тис. для товарів і послуг і від 1,5 млн грн – для робіт) перевели центральні органи влади, великі державні підприємства та природні монополісти.

А тепер використовувати ProZorro зобов’язані також місцеві органи влади, комунальні підприємства та інші організації, які використовують кошти платників податків.

“Повний перехід на електронну систему означає, що відтепер всі тендери, які перевищують порогові значення, повинні проводитись через ProZorro. Державний замовник (орган влади, державне чи комунальне підприємство) повинен завантажувати в ProZorro тендерні заявки, оголошуючи таким чином закупівлю.

Далі він відповідає на питання постачальників і проводить в електронній системі аукціон чи іншу процедуру, передбачену Законом «Про публічні закупівлі». Після визначення переможця замовник зобов’язаний також завантажити в систему текст договору з постачальником.

А завдяки інтеграції з порталом Є-Data і проектом .007 віднедавна в ProZorro також можна відслідкувати ще й оплату договору, якщо вона здійснюється Державним казначейством”, – повідомляє прес-служба МЕРТ.

Що стосується так званих допорогових закупівель (вартістю до 200 тис. грн на товари і послуги і до 1.5 млн. грн – на роботи), то використання в ProZorro для них є добровільним, проте дуже бажаним.

“Система працювала в пілоті саме на допорогових закупівлях і довела свою надзвичайну ефективність: за рік пілотного проекту в ProZorro сума економії склала більше мільярда гривень (загальна сума економії на сьогодні сягнула 2,6 млрд грн). Тому ми закликаємо всіх сумлінних державних замовників використовувати ProZorro ще й на “допорогах”. Це легко, зручно і вигідно”, – підкреслив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Досвід першої хвилі переходу в ProZorro доводить, що жодних перешкод чи труднощів із запровадженням електронної системи для замовників не існує. Навпаки, використання електронної системи значно спрощує процедури закупівель, наголошують у МЕРТ.

“За півтора року команда ProZorro провела понад 250 навчальних заходів в рамках найбільшої в держсекторі навчальної програми. Ми успішно запустили онлайн-курс на безкоштовній платформі Prometheus, створили спеціальний інформаційний сайт для замовників http://infobox.prozorro.org/. Тож всі вони мали можливість вивчити принципи побудови системи і правила роботи з нею”, – зазначив Нефьодов.

Основою для реалізації навчальної програми в ProZorro залишається ДП “Зовнішторгивдав”. Днями підприємство змінює свою назву на ДП “Прозорро”.

Зміна назви символізує глибоку трансформацію ДП – з бюрократичного держпідприємства зі шлейфом корупційних скандалів на справжню опору і підтримку для системи ProZorro.

“Сьогодні підприємство є адміністратором центральної бази даних ProZorro, займається професійним навчанням закупівельників, активістів, представників ЗМІ, а також доробкою технічного функціоналу системи, підтримує її роботу, забезпечує її стабільність і ефективність. Ці зміни не відбулися б без наполегливої роботи генерального директора Олександра Находа. Він змінив ключові принципи роботи ДП побудувавши, по суті, нову структуру, яка повністю відповідає цінностям і завданням ProZorro”, – додав заступник міністра.

Як відомо, під час засідання уряду 27 липня прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав усіх регіональних замовників сумлінно поставитися до використання ProZorro і не допустити саботажу реформи.

реформи економіка гройсман datavis закупівлі

Знак гривні
Знак гривні