Контент СТБ виносить мозок дітям: екстрасенси, мракобісся, страшилки, фізіологічність

Телеканалу “СТБ” оголошено попередження за трансляцію контенту, що може зашкодити неповнолітнім. Про це йдеться в повідомленні Нацради з питань телемовлення, - передає Новинарня

“Позаплановою перевіркою телеканалу встановлено, що в ефірі мовника неодноразово у час, доступний для перегляду дитячою аудиторією, транслювалися передачі і їх анонси, зміст яких може негативно вплинути на неповнолітніх.

Це, зокрема, стосується таких передач, як “Кохана, ми вбиваємо дітей”, “Детектор брехні”, “Слідство ведуть екстрасенси”, “Битва екстрасенсів”, “Я соромлюсь свого тіла”, які показували в ранковий і денний час. Окрім того, частина з них не містила попередження про зміст передачі”, – сказано в повідомленні.

Зазначається, що стосовно змісту цих передач і факту трансляції їх анонсів у денний час до Національної ради надійшло чимало скарг громадян.

Оцінку матеріалам дали й фахівці Асоціації психологів України, Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Усі вони були одностайні у своїй думці про неприпустимість показу подібних сцен тоді, коли вони можуть потрапити на очі дітям.

Зокрема, начальник відділу питань дотримання прав дитини секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з питань захисту прав людини Олена Чорна зауважила:

“Ми розуміємо, що дитина має право на власну думку, право на інформацію, але також ми не повинні забувати про те, що держава повинна дбати про захист дитини від усіх форм насильства, в тому числі і від того насильства, й шкідливої для психіки дитини інформації, які вона отримує з телеекранів”.

Водночас деякі телеканали, за її словами, “виходять на зв’язок, і радяться, і ми надаємо їм правову допомогу, а от з телеканалом “СТБ” це майже неможливо”.

Її підтримала психолог Антоніна Муштенко з Асоціації психологів України, закцентувавши увагу на тому, що формування дитячого світогляду відбувається шляхом наслідування, спостереження і навчання за моделлю. А вибудований телеканалом аудіовізуальний ряд “деструктивно впливатиме на дитину й страшитиме її”.

Зі свого боку голова правління телеканалу “СТБ” Володимир Бородянський висловив власне переконання про те, що не телебачення виховує дітей, а їхні батьки. При цьому не вказавши, що для батьків у цьому разі канал зобов’язаний давати позначку про зміст передачі.

Він визнав порушення невідповідності часу трансляції анонсу “Детектора брехні”, однак щодо інших передач та піднятих у обговоренні проблем щодо специфічного контенту свого каналу не бачить жодних порушень.

Володимир Бородянський висловився за розробку правил, які б регулювали аспекти висвітлення болючих тем на телебаченні. При цьому слід нагадати, що дискусія про цю необхідність ведется вже тривалий час, зокрема з СТБ, – і поки безрезультатно.

Вислухавши усі сторони, Національна рада визнала порушення телеканалом “СТБ” абзацу восьмого частини другої статті 6, частини п’ятої статті 28 і частини другої статті 62 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” і оголосила йому попередження.

маразм СТБ змі

Знак гривні
Знак гривні