Збірну Росії можуть узагалі зняти з Олімпійських ігор за масову підробку тестів на допінг

Збірну Росії можуть повністю зняти з Олімпіади в Ріо, - повідомляє Міжнародний олімпійський комітет.


Росія стала чемпіоном світу з підробки сечі

Президент МОК Томас Бах проведе телефонну конференцію, під час якої визначать тимчасові заходи і санкції проти російської олімпійської збірної.

Томас Бах, колишній чемпіон Олімпійських ігор з фехтування і юрист за професією, пообіцяв, що санкції будуть максимально жорсткими.

За його словами, результати розслідування, узагальнені в доповіді юриста Річарда Макларена, свідчать про "шокуючий і безпрецедентний замах на цілісність спорту і Олімпійських ігор".

Річард Макларен заявив, що його комісія виявила 580 випадків приховування позитивних результатів тестів на допінг у 30 різних видах спорту перед Олімпійськими іграми 2012 року в Лондоні і 2014 року в Сочі.

Як сказав пан Макларен, під час розслідування, яке тривало 57 днів, він лише поверхово торкнувся цієї проблеми.

Масовий допінг на державному рівні

В опублікованій у понеділок доповіді ВАДА йдеться, що влада Росії заохочувала застосування допінгу на державному рівні.

У документі стверджується, що міністерство спорту контролювало і проводило маніпуляції з результатами аналізів спортсменів і підмінювало їх за активної участі ФСБ і Центру спортивної підготовки (ЦСП).

Предметом розслідування комісії Річарда Макларена стали звинувачення російських спортсменів в масовому вживанні допінгу на Олімпіаді в Сочі, про що раніше розповів екс-глава Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков.

В середині травня пан Родченков заявив в інтерв'ю New York Times, що під час Олімпіади в Сочі десятки російських спортсменів, серед яких золоті медалісти, вживали допінг. На початку липня Слідчий комітет Росії заявив, що Григорій Родченков організовував постачання заборонених речовин спортсменам, обіцяючи, що допоможе приховати результати допінг-проб.

Пан Родченков звільнився з посади голови Московської антидопінгової лабораторії і поїхав до США незабаром після публікації в листопаді 2015 року іншої доповіді ВАДА, в якій стверджувалося, що він особисто віддав наказ про знищення допінг-проб перед перевіркою в грудні 2014 року.

За матеріалами ВВС

скандал олімпіада спорт росія

Знак гривні
Знак гривні