МВС запустила пілотний проект відофіксації - і вже зафіксувала штрафів на мільйони

Сьогодні, 4 липня, Міністерство внутрішніх справ запустило пілотний проект системи автоматичної фіксації правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Як повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, на тестовий період будуть нараховуватися умовні штрафи, - передає Новинарня.

Проект запустили відповідно до прийнятого 14 липня 2015 року Верховною Радою України Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху”.

Законом передбачено введення в дію системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху. Для реалізації положень Закону було створено робочу групу, до якої увійшли представники МВС, Нацполіціі, представники з інших зацікавлених центральних органів виконавчої влади (Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Державної регуляторної служби).

Мета проекту – автоматична фіксація порушень швидкісного режиму за допомогою сучасних камер, без участі поліцейського.

Камера фіксує перевищення швидкості, після чого ця інформація передається в центр обробки даних Національної поліції. Отримана інформація обробляється оператором – поліцейським, з використанням наявних баз даних МВС. В результаті обробки виноситься електронна адміністративна постанова, яке в подальшому буде направлятися власнику транспортного засобу.

Як повідомляється, власникам транспортних засобів з державною реєстрацією постанову відправлятимуть Укрпоштою. Щодо транспортних засобів з іноземною реєстрацією – Держприкордонслужбі (з метою вручення адміністративної постанови особі, яка ввезла цей транспортний засіб на територію України).

Зі слів Авакова, на першому етапі роботи системи будуть використовуватися дані, отримані з камер, встановлених в місті Києві (1 камера – вул. О. Теліги, 61) і Одесі (2 камери – транспортна розв’язка “Конюшиновий міст”).

“Це тест. Всього ж по всій країні – в режимі реального експлуатації-будуть встановлені тисячі камер. Результати цього проекту допоможуть створити повноцінну та ефективну систему автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху і в наступному році ввести її по всій країні. Це дозволить суттєво знизити рівень аварійності на дорогах, зменшить кількість загиблих і травмованих громадян”, – написав він.

За інформацією МВС, станом на сьогодні в Україні збільшилася кількість ДТП на 26%. ДТП з постраждалими за 6 місяців до: 2015 рік – 9 900 осіб, 2016 – 12 500 осіб. За 6 місяців 2016 року в ДТП загинули 1,5 тисячі наших громадян і травмовано більш як 15 тис. осіб.

Водночас Аваков повідомив результати шести годин тестової роботи камер.

“За 6 годин тестового режиму всього на 3 камерах відеофіксації – зафіксовано порушень на суму штрафів близько 3 млн. грн! А якщо цих камер буде 5000 ?!”, – написав міністр.

“МВС зробить незалежну, добре працюючу систему – з Мінінфрострактури – якісні дороги, а з водіїв – дисципліна!”, – підсумував міністр.

ДТП реформи мвс

Знак гривні
Знак гривні