Набули чинності зміни до Конституції щодо правосуддя (ОГЛЯД ЗМІН)

Офіційна газета Верховної Ради "Голос України" опублікувала закон про зміни до Конституції в частині правосуддя. Публікація датована 29 червня.

Раніше президент Петро Порошенко анонсував офіційну публікацію закону, заявивши, що реформа правосуддя в Україні має "фундаментальне значення".

16 червня парламент ухвалив у цілому проект конституційних поправок щодо реформи правосуддя.

Документ є частиною пакету реформи правосуддя, в межах якого депутати вже схвалили нову редакцію закону про судоустрій та статус суддів.

Суть змін

* Реформа передбачає, що повністю зміниться система обрання суддів. На вимогу європейських експертів скасовується 5-річний випробувальний строк для суддів перед призначенням безстроково. Суддями ставатимуть з 30 років, а не з 25.

* Призначати суддів безстроково будуть одразу, і не Верховна Рада, як зараз, а президент за поданням Вищої ради юстиції.

* Цю раду трансформують у Вищу раду правосуддя, повністю змінивши її склад.

* Туди більше не входитимуть силовики і чиновники за посадою, а з 21 члена десятьох обиратиме з’їзд суддів, по двоє – президент, парламент, з’їзд адвокатів, конференція прокурорів та з’їзд представників юридичних університетів.

* Голова Верховного Суду входитиме туди за посадою.

* Вища рада правосуддя гратиме головну роль в системі правосуддя, вирішуючи питання призначення та звільнення суддів.

*Вони ж займаються переатестацію суддів, яких призначили безстроково до реформи.

* Суддівська недоторканність суттєво звужується.

* Вища рада правосуддя замість парламенту даватиме згоду на арешт суддів у разі вчинення злочину ще до вироку суду.

* У разі затримання судді під час або одразу після вчинення тяжкого злочину ніякої згоди взагалі не буде потрібно.

* Процедура обрання суддів викликала незадоволення частини депутатів, які не хотіли залишити право президенту брати участь у призначенні суддів.

* Закон позбавляє президента права утворювати суди. Натомість це робитиме Верховна Рада окремим законом.

* Систему судоустрою складатимуть місцеві суди, апеляційні суди і Верховний суд. Тобто зникає додаткова ланка між апеляційними судами та Верховним судом.

* Місцевими судами першої інстанції також вважатимуться окружні адміністративні та господарські суди.

* До найвищого в країні Верховного суду входитимуть не більше 200 суддів. В ньому буде п’ять підрозділів: Велика палата, касаційний адміністративний суд, касаційний господарський суд, касаційний кримінальний суд та касаційний цивільний суд.

* Набрати на конкурсі нових суддів та запустити роботу нового посиленого Верховного суду мають за півроку з моменту набрання чинності законом.

* Проект передбачає поступове оновлення і новий набір суддів місцевих судів, які також перезапустять.

* Усі районні, міжрайонні, міські суди згодом замінять створені окружні суди.

* Для розгляду антикорупційних справ у системі правосуддя хочуть створити Вищий антикорупційний суд, який будуть формувати на відкритому конкурсі.

* Також мають створити окремий Вищий суд з питань інтелектуальної власності.

* До цих двох судів громадяни будуть звертатись напряму, оминаючи місцеві суди, а їхні рішення зможе переглядати тільки Верховний суд.

* У судах, які продовжать роботу, судді мають пройти переатестацію.
Реформа передбачає створення єдиної судової практики, яка має забезпечити однакові судові рішення в аналогічних суперечках.

* Суддями зможуть бути громадяни України не молодші тридцяти та не старші шістдесяти п'яти років. Суддівський досвід не обов’язковий – подаватись можуть адвокати, науковці та правозахисники.

* Значно підвищуються зарплати для запобігання корупції - натомість, за "незрозумілі" доходи одразу починається слідство.

Детальніше на ВВС

конституція реформи суд

Знак гривні
Знак гривні