Афанасьєва та Солошенка звільнено, вони летять до Києва (ФОТО)

Засуджені у Росії українці Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв уже летять з Москви до України, заявив президент Петро Порошенко.

"Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв уже на борту українського літака і вилітають з Москви до України. Як довго ми боролися за цю мить!", - написав Петро Порошенко у Facebook.

У вівторок ввечері президент у лікарні у Києві зустрінеться з Солошенком і Афанасьєвим.

Підготовку екстрадиції українських громадян, засуджених у Російській Федерації, яких Україна вважає політичними в'язнями, міністерства юстиції України та Росії розпочали ще на початку травня.

У цей же час і Солошенка і Афанасьєва етапували до Московського СІЗО "Лефортово". 26-річного Геннадія Афанасьєва, засудженого у Криму за "тероризм" до семи років в'язниці, привезли із Сиктивкара, де він відбував покарання.

Юрія Солошенка, який отримав шість років за "шпигунство", доправили із Нижнього Новгорода.

І Афанасьєв, і Солошенко написали прохання про помилування на ім'я президента Росії Володимира Путіна і підписали документи на екстрадицію для подальшого відбування покарання в Україні.

В червні міністр юстиції Павло Петренко заявляв, що ведуться "дуже складні" політичні перемовини про повернення Афанасьєва і Солошенка.

Солошенко - пенсіонер, засуджений "за шпигунство"

73-річного українського пенсіонера Юрія Солошенка російський суд визнав винним у шпигунстві на користь України ще в жовтні 2015 року і засудив до шести років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Заарештували Солошенка у Москві за рік до того, як він, за словами родичів, поїхав на запрошення свого давнього російського колеги по роботі в "оборонці", щоби за винагороду протестувати устаткування.

На думку сина Солошенка Олександра, батька "підставив" знайомий, якому він допомагав з контактами в російській та українській оборонній промисловості. Протягом десятків років Солошенко був директором полтавського заводу "Знамя", який мав контракти з російським оборонним комплексом і постачав до Росії лампи біжної хвилі. На пенсію він вийшов у 2010 році.

"Підприємство, яким він керував, виживало за рахунок російських замовлень: за часи незалежності не надійшло жодного держзамовлення. Нічого секретного ні у нас, ні у росіян не було - це була єдина система. І звинувачення в шпигунстві - це просто абсурдно", - заявляв після вироку син Солошенка Олександр.

З часу виходу на пенсію у 2010 році Солошенко не мав доступу до секретних матеріалів, розповідав ВВС Україна колега Солошенка, головний інженер заводу "Знамя" Володимир Чуйко. Згодом завод "Знамя" занепав і майже закрився.

За версією ФСБ, пенсіонера затримали при спробі нелегально придбати комплектуючі до зенітно-ракетних комплексів, які призначалися для ППО України.

За даними правозахисників, російські слідчі звинувачували чоловіка у тому, що він планував вивезти на територію України з Росії якусь новітню зброю "на вантажівці". Сам Юрій Солошенко стверджує, що у нього був зворотній квиток на поїзд в той же день, коли він приїхав до Москви.
У московському СІЗО "Лефортово" полтавчанина тримали понад рік, а відбувати термін покарання відправили до Нижнього Новгорода. Понад півроку український консул не мав доступу до затриманого, що стало однією з причин ноти українського МЗС, яку вручили російському послу.

Також українські дипломати висловлювали протест, що попри тяжку хворобу літнього чоловіка, його переводили з медичної частини колонії на загальний режим утримання.

За словами сина, у листах Солошенко писав, що боїться більше не побачити своїх дітей та онуків.

Афанасьєв: кримський "терорист" чи патріот

Справа Геннадія Афанасьєва не набула такого резонансу, як справа Олега Сенцова та Олександра Кольченка. Попри те, що усіх заарештували в один день у Сімферополі спецслужби Росії за "терористичну діяльність".

Це сталося 9 травня 2014 року, під час святкування Дня перемоги. Як розповідав ВВС Україна адвокат Олександр Попков, Геннадія вхопили на вулиці, побили, посадили до авто із мішком на голові, довго возили містом. Потім привезли до будівлі ФСБ, де вимагали зізнатися у намірах підірвати два пам'ятники і дати покази проти Олега Сенцова та Олександра Кольченка, також звинувачених у терористичній діяльності. Геннадій відмовився, після чого його катували.

"Окрім того, що били, одягали протигаз і затискали шланг, вприскували у протигаз невідому речовину, що викликало спазми і блювоту, роздягали догола і залякували паяльником, приєднували дроти з електрострумом до статевих органів. Погрожували, що привезуть матір у слідчий ізолятор і у сусідній кімнаті вона чутиме, що відбувається із сином", - розповів Олександр Попков в інтерв'ю ВВС Україна.

Після цього Геннадій погодився з усіма звинуваченнями і обмовив Сенцова і Кольченка, твердив захисник.

Під час анексії Криму Геннадій брав участь в акціях протесту, купував і розвозив продукти заблокованим українським військовим підрозділам. Перед "референдумом" брав участь у запису відеороликів на підтримку єдності України, поширених у Youtube, читав вірш Василя Симоненка "Де зараз ви, кати мого народу?".

У той же час, ФСБ Росії твердила про викриття "диверсійно-терористичної групи" у Криму. 30 травня 2014 року російські спецслужби поширили інформацію про затримання на території Криму "членів диверсійно-терористичної групи "Правого сектора" - Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Олександра Кольченка, які підозрювалися в підготовці диверсійно-терористичних актів у низці міст півострова.

За інформацією спецслужб, затримані готувалися "у складі терористичного угруповання до скоєння вибухів в ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу "Вічного вогню" та пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації "Російська громада Криму" та представництва партії "Єдина Росія" в Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 року".

Насправді, каже адвокат, Геннадій визнає свої хуліганські дії під час підпалу дверей та вікон штабів двох названих партій у Сімферополі у квітні 2014 року, вважаючи їх "нацистськими організаціями". Водночас, категорично відкидає кваліфікацію цього правопорушення як терористичну діяльність, а також інші звинувачення, що їх висувало ФСБ Росії.

24 грудня 2014 року Московський міський суд у закритому режимі засудив Геннадія Афанасьєва до семи років колонії суворого режиму. У вересні без повідомлення рідних і адвокатів Геннадія перевезли до тюрми у Сиктивкарі.

В липні 2015 року вже після вироку Афанасьєв відмовився від свої показів проти Сенцова і заявив, що давав їх під тиском і катуваннями.

Адвокат, а також МЗС України, посилаючись на інформацію консульства України, заявляли про жорстоке поводження із Геннадієм у місцях позбавлення волі.

BBC

солошенко репресії росія афанасьєв

Знак гривні
Знак гривні