Кандидати від Ляшка, Опоблоку та БЮТ не потрапили до нового потенційного складу ЦВК

Не були включені до подання кандидатури, які заздалегідь офіційно направлені від депутатських фракцій партій ВО «Батьківщина», «Опозиційний блок» та Радикальна партія Олега Ляшка, а також депутатської групи «Воля народу», - пише Громадянська мережа "Опора".

На сьогоднішній день наявні правові підстави для забезпечення законної ротації ЦВК шляхом звільнення 12 членів поточного складу та призначення 11 нових членів Комісії.

Ігнорування квоти представництва 3 з 6 фракцій та однієї депутатської групи Верховної Ради України створює несприятливі умови для подолання кризи суспільної довіри до ЦВК, може провокувати політичні заяви, а також небезпідставні занепокоєння щодо відсутності дієвих гарантій недопущення адміністративного чи політичного втручання в діяльність Комісії.

В умовах кризи довіри суспільства до ЦВК важливо було забезпечити парламентський консенсус щодо оновлення складу Комісії, демонструючи зацікавленість у широкій суспільній підтримці її діяльності, формуванні гарантій адміністративного та політичного невтручання в роботу цього органу. Натомість усі новообрані члени ЦВК повинні втратити політичний зв’язок із тими суб’єктами, які їх пропонували для включення до подання Президента України.

Зважаючи на попередню рекомендацію провідних експертних та громадських організацій щодо необхідності врахування пропозицій усіх депутатських фракцій та груп (не менше однієї кандидатури від кожної фракції/групи), ОПОРА відзначає, що подання не відповідає цій рекомендації та створює додаткові ризики.

У той же час Конституція України та Закон України «Про Центральну виборчу комісію» наділяє Президента України правом самостійно визначитися з кандидатурами до складу ЦВК, враховуючи пропозиції депутатських фракцій і груп поточного складу парламенту.

Відповідно до Керівних принципів щодо виборів Венеціанської комісії, до складу ЦВК мають входити, зокрема, представники парламентських політичних партій або таких, що набрали більше певного відсотка голосів. Політичні партії мають бути рівною мірою представлені у виборчих комісіях або мати змогу спостерігати за роботою відповідного безстороннього органу, при цьому рівність може витлумачуватися як абсолютна (рівне представництво партій) або пропорційна (врахування впливу партії в парламенті чи електоральної ваги).

Нагадуємо, що 03 червня 2016 року Президент України заявив про внесення подань до Верховної Ради України про звільнення 12 членів ЦВК у зв’язку із перевищенням строку їхніх повноважень, а також стосовно кандидатур для призначення замість вибулих. 07 червня 2016 відповідні подання були оприлюднені на офіційному сайті Верховної Ради України і стали доступними для широкої громадськості і ЗМІ.

Рада вибори президент

Знак гривні
Знак гривні