Колектив евакуйованого Донецького університета назвав заклад на честь Стуса

Донецький національний університет від сьогодні матиме ім’я Василя Стуса. Про це написав у “Фейсбуці” аналітик громадянської мережі “Опора” Олександр Клюжев, - передає Новинарня.

“Став свідком історичної події. Донецький національний університет імені Василя Стуса. “За ” 75 делегатів конференції трудового колективу з 105 присутніх. Ніколи так не хвилювався за останні роки, спостерігаючи за процесом. Сильні враження”, – написав він.

Ініціатива надати університету ім’я його видатного випускника, поета, дисидента, політв’язня і Героя України Василя Стуса – не нова. Ще у 2008 році це питання піднімали студенти ДонНУ на чолі із Юрієм Матущаком (студент історичного факультету, який загинув 29 серпня 2014 р. в Іловайському котлі), пише “Місто“.

Тоді ініціативу студентів підтримали президент України, міністр освіти і науки, а також культурні і громадські діячі. На противагу їм виступили обласна рада, представники Партії регіонів і керівництво самого навчального закладу.

Окрім присвоєння вишу імені Стуса, тоді з’явилася й інша ініціатива: надати університету ім’я Володимира Дегтярьова (перший секретар Донецького обкому Компартії).

Питання перейменування винесли на студентську конференцію. За надання університету імені Василя Стуса проголосувала одна людина. “За” Дегтярьова – проголосували шестеро. Інші ж присутні виступили за те, щоб залишити стару назву без змін. Рішенням більшості ДонНУ залишився Донецьким національним університетом.

Як повідомляє “Радіо Свобода“, серед ініціаторів надання навчальному закладу імені видатного українського поета був і випускник історичного факультету Донецького національного університету, журналіст Олексій Мацука.

“У 2008 році в Донецьку з’явилася ініціатива перейменування національного університету на честь Василя Стуса. Однак ця студентська кампанія була пригнічена сьогоднішніми членами сепаратистьского угруповання “ДНР” і була представлена як “ідейний занепад” та “шкідлива всім своїм ідейним спрямуванням, усією своєю суттю”. Це цитати з радянської критики на адресу Стуса, які дуже влучно передають атмосферу, яка й нині панує в Донецьку в будинку, де був національний університет і навчався Василь Стус”, – заявляв Мацука в січні 2016 року.

Донецький національний університет був евакуйований зі столиці Донбасу через загрозу, яку становлять викладачам і студентам бойовики угруповання “ДНР”. Навчальний процес нині відновлений і триває у Вінниці, яка стала тимчасовим притулком для цього вишу на час окупації Донецька.

У 2001 році меморіальна дошка-барельєф Василеві Стусу була встановлена на корпусі університету, в якому навчався поет у 1954–1959 роках. У 2015 році меморіал був знищений проросійськими сепаратистами.

донеччина вінниччина стус освіта

Знак гривні
Знак гривні