Оприлюднено чорну касу Партії регіонів. Прізвища, дати, суми

Депутат Сергій Лещенко заявив, що документи про так звану "чорну касу" Партії регіонів свідчать про незаконні виплати "регіоналів" протягом другого півріччя 2012 року на суму 66 млн доларів.

"З тих документів, які є у нашому розпорядженні, видно, що загалом видатки на цей період становили близько 66 млн доларів на українську політику для Партії регіонів", - розповів пан Лещенко у вівторок під час брифінгу щодо отриманих матеріалів.

Він припустив, що загалом сума ймовірних видатків могла бути більшою, адже у нього відсутні документи про основний етап виборчої кампанії 2012 (голосування відбулося тоді у жовтні).

ОЗНАЙОМИТИСЯ САМОСТІЙНО - ДОКУМЕНТИ

ІНТЕРАКТИВНА ГРАФІКА ВІД УП

Сергій Лещенко пояснив, що кошти спрямовувалися на політичний піар, "купівлю голосів", у ЦВК та інші цілі.

Деякі політики напередодні вже заявили про те, що оприлюднення "чорної каси" є інформаційною провокацією.

ВСІ СТОРІНКИ ДОКУМЕНТА З ПІДПИСАМИ

Віктор Трепак твердить, що виплати із "чорної каси" Партії регіонів сягають 2 млрд доларів.

"Це – великий масив документів, які підтверджують тотальну корумпованість влади. Значна частина цих матеріалів – "амбарна книга" корупційних виплат, які систематично здійснювалися за рахунок "общака" або "чорної каси" Партії регіонів", – сказав Віктор Трепак.

Окрім того, один з колишніх керівників СБУ вважає, що надані НАБУ документи ставлять під сумнів легітимність обрання Віктора Януковича президентом у 2010 році.

"Документи свідчать про участь у становленні режиму Януковича ЦВК, парламенту, судів, передусім Вищого адміністративного суду і Конституційного суду. Роль цих інституцій в узурпації влади Януковичем була ключовою", - сказав він.

На думку колишнього представника спецслужб, ці матеріали також можуть допомогти у розслідуванні злочинів проти Майдану та розкриттю вбивств та з’ясування обставин самогубств відомих представників Партії регіонів, "які сталися після падіння режиму Януковича".

Віктор Трепак сказав, що представники нинішньої влади досі не розірвали зв’язків зі своїми попередниками через "спільність бізнесу та політичні проекти, у яких вони разом брали участь, чи навіть засновниками яких вони були".

Він наголосив, що серед фігурантів цих матеріалів – посадові особи найвищого рівня, міністри і керівники відомств, народні депутати, відомі політики, громадські діячі, представники міжнародних організацій, судді, зокрема вищих судових інстанцій.

За матеріалами ВВС та УП, Новинарня

янукович корупція

Знак гривні
Знак гривні