Які ще міста перейменовано: Цюрупинськ та сотні інших, в тому числі на окупованих територіях

У четвер Верховна Рада в рамках виконання закону про декомунізацію перейменувала понад триста міст, сіл, селищ та районів України.

Як ми повідомляли, змінило свою назву й одне з найбільших міст країни – Дніпропетровськ. Попри протести представників "Опозиційного блоку", Верховна Рада перейменувала його на Дніпро.

Місто Дніпродзержинськ перейменували на Кам’янське, Комсомольськ Полтавської області – на Горішні Плавні, Артемове Донецької області – на Залізне, Ульяновку Кіровоградської області – на Благовіщенське, Кузнецовськ Рівненської області – на Вараш, а Цюрупинськ Херсонської області – на Олешки.

ПОВНИЙ СПИСОК НА САЙТІ РАДИ

За словами начальника відділу Інституту національної пам’яті Богдана Короленка, після четвергових рішень перейменування в Україні очікують близько десятка населених пунктів, найбільшим з яких є обласний центр Кіровоград.

Він пояснює, що у більшості випадків затримка з рішеннями щодо цих перейменувань пов’язана з тим, що місцеві ради, місцеві адміністрації та Інститут національної пам’яті мають різні точки зору на те, якою повинні бути нова назва того чи іншого населеного пункту.

Згідно з вимогами закону, всі перейменування в Україні мали відбутися до кінця лютого, однак цей термін зсунувся через політичну кризу, каже пан Короленко.

Донбас, Крим

Минулого тижня Рада змінила назви понад двохсот населених пунктів України, окремою постановою перейменувавши 74 міста, села та райони на непідконтрольних урядові територіях Донецької та Луганської областей.

Ще одним рішенням парламент перейменував 75 міст, районів та селищ на території анексованого Росією Криму, переважно повернувши їм старі кримськотатарські назви.

У проекті постанови йдеться про те, що вона набуває чинності з моменту повернення Криму до України.

Депутат Ради, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наполягав, щоб вона почала діяти з моменту ухвалення.
Рада почала декомунізаційні перейменування у лютому цього року.
Всього в рамках цього процесу мали змінити назви понад 900 населених пунктів по всій Україні.

регіони

Знак гривні
Знак гривні