Чи означає розвиток генетики кінець сексу?

Ну, в сексі є багато цікавого й поза репродукцією - але власне для народження немовлят він невдовзі стане необов’язковим, - вважають наукові оглядачі New Statesman.

Дитину можна буде створити або зі шматка шкіри лише одного з батьків (що це? брунькування?), або з генів не двох, а трьох і більше людей - можливості розвитку біології "зривають дах".

Звісно, цікаво буде спостерігати, як на це реагуватиме суспільство - від релігійних фанатиків і до просто-на-просто реакційно налаштованих людей.

Скажімо, це означає, що одностатеві пари зможуть мати власних дітей, а не усиновлювати, як сер Елтон Джон із колегою.

Наукові оглядачі навіть вважають, що природне відтворення у країнах першого світу може піти в минуле. У вас можуть бути дуже добрі гени - але, визнаймо, далеко не досконалі. Й люди, які зможуть собі це дозволити фінансово, захочуть кращих дітей, із виправленими генами. Не обов’язково це означатиме лише вилучення спадкових хвороб із генів - передбачити, куди заведуть можливості покращення людської природи й чи не призведе це до "нової євгеніки", поки що важко.

ПОВНИЙ ТЕКСТ АНГЛІЙСЬКОЮ

Виникнуть етичні питання - згадаймо фільм Gattaca, який науковці називали найбільш близьким до науки з фантастики останніх десятиліть.

Це не "віддалене майбутнє". Вже зараз при штучному заплідненні (екстракорпоральне запліднення, поширене навіть в Україні, не кажучи про Захід) - на ранніх стадіях визначають, чи здорові зародки. Можна уникнути понад 250 спадкових хвороб. Лише здорові зародки обирають для запліднення.

Чому зупинятися на цьому?

Професор біоетики зі Стенфордського університету Генрі Грілі передбачає, що процедура, яка зараз використовується переважно при проблемах із природним заплідненням - невдовзі стане загальноприйнятою.

наука майбутнє біологія етика

Знак гривні
Знак гривні