Квоти справедливі: українські виконавці співають переважно українською - на другому місці англійська (ІНФОГРАФІКА)

Під час дискусій навколо україномовних квот на радіо, часто звучить теза про те що їх неможливо виконати тому що просто відсутня україномовна музика яку можна поставити в ефір. І я вирішив проаналізувати мовний розподіл сучасних українських виконавців, - пише Портал мовної політики.

За основу взяв список складаний Олександрою Кольцовою. З нього, в першу чергу я поприбирав застарілих виконавців, а також прибрав виконавців які емігрували з України або які є представниками діаспори. Отриманий список я розділив за основною мовою виконання пісень виконавцями, а також за кількістю треків. Під час роботи над дослідженням, “Українська правда” випустила чудовий проект про українських виконавців, який я вирішив також включити до свого аналізу.

Результати дослідження свідчать про те що у 47% виконавців основною мовою пісень є українська, на другому місці англійська з 31%, і російська складає 22%.

Якщо врахувати кількість треків створеними виконавцями, то виходить наступний розподіл: українська – 56%, російська – 24%, англійська – 20%.

Дані “Української правди” показують що у 63% українських виконавців є в репертуарі україномовні пісні, у 38% є російськомовні пісні, та у 35% англомовні. Найбільше україномовних виконавців знаходиться в Києві, Львові та Харкові.

Мовний розподіл українських виконавців
Create your own infographics

мова культура музика радіо

Знак гривні
Знак гривні