Скільки та яких квартир у Каська?

ГПУ почала кримінальне переслідування колишнього заступника генпрокурора Віталія Каська, який став відомим завдяки справі "діамантових прокурорів".

Поки що пану Каську закидають зловживання з житлом - нібито він, працюючи у прокуратурі у різний час, незаконно отримав від держави та приватизував дві службові квартири.

Віталій Касько відкидає ці звинувачення, хоча визнає, що представники його родини отримали від держави дві квартири, проте одна з них не була службовою.

Ситуація зі службовими та неслужбовими особистими та родинними квартирами така ж непроста

Давід Сакварелідзе та Віталій Касько, які працювали заступниками генпрокурора та боролись з внутрішньою корупцією у відомстві, вже не працюють в органах та заявляють про помсту з боку прокуратури.

Розбирався Віталій Червоненко для ВВС

Квартирне питання

Квартирний скандал навколо Віталія Каська виник ще восени 2015 року, коли він претендував на посаду керівника Антикорупційної прокуратури.

Тоді він був одним із фаворитів відкритого конкурсу. На його підтримку відкрито виступали західні партнери України, зокрема і США.

Проте саме ситуація з квартирами тоді налаштував частину членів відбіркової комісії проти нього.

"Другої квартири я не отримував, я один раз приватизував квартиру. Ця квартира є в декларації, жодних претензій до цього часу не було", - пояснював пан Касько ситуацію в інтерв’ю ВВС Україна у січні 2016 року.

Натомість представник генпрокуратури Владислав Куценко у понеділок на спеціальній прес-конференцій після нічного оголошення Каську підозри заявив, що його переслідують саме через квартирне питання.

"Пан Касько заволодів державними квартирами шляхом обману. В 2003 він отримав однокімнатну квартиру як службове житло у місті Києві. Далі він прописав там свою маму, а сам виписався. Мама тоді була власницею ще однієї квартири у Львові", - розповів пан Куценко.

За твердженням прокуратури, матір тоді приватизувала цю квартиру.

Пан Куценко розповів, що в 2010 році Віталій Касько отримав ще одну службову квартиру в Києві на 155 квадратних метрів. А при подачі документів на отримання обґрунтовував, що мешкає з дідусем, мамою та сестрою.

"Обман полягає у тому, що мама тоді вже була власниками двох квартир і фігурувала в проханні отримати службове. В 2014 році пан Касько приватизував цю квартиру", - сформував фабулу звинувачення пан Куценко.

Суперечки з прокуратурою

У ситуації, коли сторони суперечок звинувачують один одного у брехні та спростовують заяви опонентів, дуже показовою є спеціальна співбесіда Віталія Каська під час конкурсу в Антикорупційну прокуратуру.

Ця розмова була публічною та записана на відео і дає можливість оцінити аргументи сторін щодо квартир Віталія Каська.

Квартирне питання тоді стало ключовим на співбесіді, а відповіді пана Каська були досить відвертими та розлогими.

"Ця інформація не відповідає дійсності. Службову квартиру я отримував одну. Другу квартиру я не отримував і тим більше нічого не приватизував", - заявив пан Касько на співбесіді на перше прохання прокоментувати ситуацію з квартирами.

Член відбіркової комісії Володимир Філенко прямо запитав, коли і як пан Касько отримував службову квартиру.

"Це було в 2008 році, отримав як службову. Я пішов з прокуратури 1 грудня 2010 року. Приватизував квартиру, коли не працював у прокуратурі – в березні 2014 року", - стверджував Віталій Касько.

Тут же в дискусію втрутився ще один член комісії, перший заступник генпрокурора Юрій Севрук, який розповів свою версію "квартирного питання".

"В мене на руках ордер про отримання вами в 2003 році однокімнатної квартири на вас і на матір. Всі документи в Генпрокуратурі про цю квартиру дивним чином зникли, але нам вдалось їх поновити. Квартира була службова і потім переоформлена", - заявив пан Севрук, який досліджував цю тему на прохання комісії.

"Службова? Це не відповідає дійсності і є брехнею! Та квартира не була службова. В ордері не було написано, що то була службова квартира", - заперечив слова пана Севрука Касько.

Але Юрій Севрук продовжував розповідь щодо другої отриманої квартири. За його даними, щоб отримати її, пан Касько подав заяву, що з ним мешкають інші члени сім’ї: мати, батько, сестра та дідусь.

Через це Віталію Каську надали службову квартиру, яку, як він сам визнав, він і приватизував у березні 2014 року.

У відповідь Віталій Касько знову заявив, що отримав від Генпрокуратури тільки одну службову квартиру.

"Другу службову від прокуратури я не отримував. Другу квартиру отримувала сім’я у складі двох осіб і вона н

Деякі члени комісії заплутались, скільки ж квартир отримав пан Касько, і яка різниця, які отримувати від держави – службові чи не службові.
"Поясніть по-людські, що ви отримали від держави", - не витримав тоді Володимир Філенко.

Версія Каська

"Не я отримував, сім’я отримувала при переїзді зі Львова до Києва у 2003 році. Я її не приватизовував і вона не була службовою", - парирував пан Касько.

На ще одне прохання пана Філенка пояснити "по-людськи", Віталій Касько розповів більш розлого.

"При переїзді зі Львова до Києва в 2003 році мені, як і будь-якому держслужбовцю, керівництвом Генпрокуратури разом з сім’єю було надане неслужбове житло - однокімнатна квартира. Після цього змінились сімейні обставини, я одружився, змінив місце роботи. Квартиру не розслужбовлював, бо вона не була службова", - розповів пан Касько про те, як у його родині з’явилась та квартира у 2003 році.

Вперше зі служби він звільнився в 2005 році, а повернувся туди в кінці 2007-го.

Саме цю квартиру, як стверджує прокуратура, згодом приватизувала його матір.

"Згодом керівництво Генпрокуратури змінилось і попросило мене повернутись, не я просив. Тому у подальшому керівництво Генпрокуратури надало мені службове житло, яке раніше не надавалось. Це все відбувалось в рамках чинного законодавства", - заявив Віталій Касько.
Другий раз він звільнився з органів 1 грудня 2010 року і службову квартиру не здавав, як він пояснив, "бо керівництво не вимагало".

Цю квартиру він приватизував у березні 2014 року, а згодом повернувся до ГПУ, де пропрацював до свого звільнення на початку 2016 року.

Під час конкурсу на посаду антикорупційного прокурора комісія не стала розбиратись, чи отримання квартир у такий спосіб було злочином, проте більшість вирішила за пана Каська не голосувати.

скандал корупція шокін касько прокуратура

Знак гривні
Знак гривні