Яресько вперше публічно погодилася на посаду прем'єра (ЗАЯВА)

Міністр фінансів Наталя Яресько зробила заяву на своєму Фейсбуку, в якій, по суті, вперше погодилася стати прем'єром, якщо їй запропонують. Раніше Луценко анонсував, що сьогодні може бути висунено нову кандидатуру прем'єра й називав прізвища Яресько та Гройсмана.

Заява Яресько:

Бувають часи, коли потрібна велика політика, щоб всією країною обговорювати фунаментальні питання її політичного майбутнього. Однак, Україна вже обрала свій стратегічний шлях розвитку. Я вірю, що Революція Гідності стала рубіконом для українського народу. Люди повірили в свої сили і можливість змінити систему заради простих, але необхідних для гідного життя цінностей - поваги до особистості та свободи. Втім, нам потрібно пройти складний шлях від прагнень до реальних змін і результатів, що принесуть проєвропейські, проукраїнські реформи для України.

Сьогодні на заваді прогресу країни стала серйозна політична криза. Кілька тижнів тому Президент України Петро Порошенко і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запропонували мені почати діалог та представити їм свій план швидкого виведення країни з кризи. Останніми тижнями ходить багато різноманітних чуток та припущень, тому я вирішила поділитися своїми думками з цього приводу.

В Україні настав момент, коли потрібно «деполітизувати» економічні процеси та сконцентрувати і об’єднати найкращі таланти і ресурси для вирішення безпрецендентних викликів, з якими зіштовхнулася країна. Для цього український Уряд має зосередитися на двох ключових питаннях: відновленні довіри громадян і зростанні української економіки. Для відновлення довіри і зростання економіки Уряду потрібно не просто зробити один чи два кроки вперед, а здійснити величезний стрибок.

На мою думку, впоратися з цими завданнями в такій політичній ситуації може лише технократичний уряд - тобто команда “нічиїх” людей, які не мають політичного минулого, не підпорядковуються жодному з олігархів чи «друзів» політиків і не мають політичних амбіцій на майбутнє. Я готова зібрати таку команду, яка прямо зараз здатна працювати на інтерес усієї країни, усіх її громадян, а не окремих політичних чи бізнес-груп.

У моєму розумінні, технократичний уряд - це уряд, сформований, виходячи з 5-х фундаментальних принципів:

1. Члени уряду мають бути відданими виключно служінню народу України; ні самим собі, ні своїй партії, ні прихованим інтересам окремих зацікавлених сторін. Головний критерій членів команди - це бездоганна репутація;

2. У членів уряду має бути повна нетерпимість до корупції та повна нетерпимість до політичного втручання в роботу державних органів виконавчої влади;

3. Члени уряду не повинні перейматись ані участю у наступних виборах, ані політичною кар’єрою. Їх єдиною метою має бути процвітання України. І популізм тут - найгірший ворог;

4. Вони всі мають вірити, що Україна може стати успішною тільки завдяки демократичним та економічним свободам, зокрема завдяки реалізації Угоди між Україною та ЄС про асоціацію та програми МВФ;
5. Члени уряду мають бути досвідченими кризовими менеджерами та мати досвід успішного реформування та управління організаціями.

Для таких людей їх особиста репутація є запорукою їх чесності по відношенню до українського народу, якому вони готові служити. Саме їхня особиста репутація була б найкращою гарантією їхньої відповідальності перед українцями.

Для того, щоб уряд технократів міг працювати, йому необхідно мати підтримку мінімум в 226 голосів в парламенті для повної реалізації Угоди про асоціацією з ЄС та програми МВФ, або додаткову коаліційну угоду, яка б гарантувала проведення всіх реформ, передбачених цими міжнародними зобов’язаннями. Важкий, але ефективний шлях реформування економік, що допоміг створити гідний рівень життя для своїх громадян, вже пройшли наші східно- та центральноєвропейські колеги. Той самий шлях, нарешті, потрібно пройти і нам замість того, щоб підміняти справжні реформи їх черговим безрезультатним обговоренням.
Чим успішнішими ми будемо на цьому етапі, тим більше довіри матимемо від людей і підтримки від наших міжнародних партнерів, без яких неможливо проведення глибоких структурних реформ. Сьогодні світ дивиться на Україну з певною недовірою, ставлячи під сумнів нашу спроможність побороти хворобу корупції і створити здорову основу для гідного майбутнього мільйонів українців. Кожен день чесного урядування – це можливість довести, що національні інтереси важливіші за політичний тиск чи бізнес-зв’язки. Це можливість почати процес відновлення довіри людей до уряду.

Це - спільна праця. Кожен громадянин має право на відповідальний уряд, чесний суд та можливість реалізувати себе, розвивати бізнес без того, щоб відчувати тиск з боку органів державної влади. Водночас кожен із нас має і власну відповідальність за те, щоб, незважаючи на війну, ми заклали фундамент для сильної і здорової економіки України. Тільки у співпраці з громадянським суспільством та відповідальними незалежними ЗМІ ми зможемо досягти невідворотних змін, що дозволять побудувати гідне майбутнє для всіх громадян.

Ніщо не повинно відволікати нас від цієї справі. Уряд має сконцентруватися на впровадженні максимальної кількості реформ, які модернізують українську економіку. Українці принесли в жертву надто багато заради кращого майбутнього країни. Тому ми маємо вберегти країну зараз. Тому саме зараз, незволікаючи, ми повинні відновити довіру громадян та забезпечити зростання економіки.

Я ніколи не прагнула високих посад і не маю жодних планів чи бажання будувати політичну кар’єру в майбутньому. Моє єдине прагнення – провести в Україні реформи, що забезпечать економічне зростання, розвиток демократичного суспільства та підвищення добробуту кожного українця.

яценюк уряд яресько

Знак гривні
Знак гривні