Ціни на руду рекордно стрибнули. Шанс для наших гірників. ІНФОГРАФІКА

Вартість залізної руди для Китаю в ході торгів 7 березня підскочила на 19%, що стало найбільшим добовим зростанням з 2009 року.

Про це повідомляє Bloomberg.

Феноменальне зростання стало наслідком заяв китайського уряду, який пообіцяв стимулювати національну економіку для 7-відсоткового зростання ВВП протягом поточного року.

"Рекордний стрибок"

В результаті вартість сировини, яка постачається у промисловий центр КНР Ціндао, склала $63,7 за суху метричну тонну - історичний максимум з червня 2015 року.

Тим часом ф'ючерсні контракти на залізну руду в Сінгапурі підскочили більш ніж на 20%, взявши планку в $60 за тонну.

Ціна руди (вміст заліза 62%) для Ціньдао протягом останніх 6 місяців. Вперше з літа 2015-го перевищила $60

"Китайські металургійні комбінати є найбільшими на планеті споживачами залізної руди - однієї з найпоширеніших складових земної кори", - зазначає видання.

Додамо, що залізо складає 5% від маси земної кори, але в чистому вигляді не зустрічається, тільки у складі різноманітних рудних мінералів. Абсолютна більшість залізних руд використовується для виплавки сталі.

Україна посідає четверте місце за розвіданими запасами залізних руд (11% чистого заліза на планеті). За видобутком залізної руди Україна - на шостому місці у світі.

За даними Геологічної служби США, за 2010 рік українські гірничі підприємства виробили 72 млн тонн руди. Для порівняння, того ж року Китай видобув 900 млн т, Австралія - 420 млн т, Бразилія - 370 млн т, Індія - 260 млн т, Росія - 100 млн т.

В історичній перспективі

У квітні 2015-го світові ціни на залізні руди сягнули мінімуму за 10 років - концентрат із 62% вмісту заліза коштував $47 за тонну.

Собівартість видобутку залізної руди в Україні - $22-34 за тонну. Повна вартість видобутку і доставки сировини з наших гірничо-збагачувальних комбінатів до Китаю - $47-51 за тонну. Близько половини українського експорту залізної руди йде в КНР.

Китай економіка металургія промисловість

Знак гривні
Знак гривні