На Закарпатті вулицю Леніна перейменували на Леннона

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль підписав розпорядження про перейменування прокомуністичних вулиць у населених пунктах області в рамках Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої символіки». Зокрема, вулицю Леніна у с. Калини Тячівського району перейменовано на вул. Джона Леннона - співзасновника групи "Бітлз".

Окрім того, з’явилися вулиці, які будуть носити імена загиблих воїнів АТО, видатних митців та громадських діячів часів Підкарпатської Русі, Чехословаччини, Угорщини, славетних вихідців закарпатського краю, які мали позитивний вплив на політичне й культурне життя регіону.

За законом "Про засудження тоталітарних режимів" голова ОДА має право самостійно ухвалювати рішення про перейменування, якщо місцеві громади не змогли цього зробити у визначені терміни.

"Із 22 лютого повноваження з перейменування вулиць перейшли до мене як голови ОДА,- пояснює Москаль. - Кілька вулиць були змінені за пропозицією сільських громад (вони не встигли оформити перейменування у відведений законом строк). А решта, в тому числі вулиці на честь загиблого в АТО Віктора Маркуся, президента Чехословаччини Томаша Масарика, видатних угорських та румунських діячів літератури та мистецтва, а також учасника "Бітлз" Джона Леннона я змінив на власний розсуд. Наступні розпорядження з "декомунізації" Закарпаття будуть підписані найближчим часом", – зазначив Геннадій Москаль.

декомунізація закарпаття регіони

Знак гривні
Знак гривні