Зловживання консульств: як у МЗС відреагували на критику Логвиненка у соцмережі

Тиждень тому мандрівник і блогер Богдан Логвиненко на своїй сторінці у Фейсбук підняв проблему закритості України для більшості країн світу. На тему NoVisaToUkraine звернули увагу в Міністерстві закордонних справ і запросили на зустріч в дипломатичну академію.

Директор департаменту консульської служби Андрій Сибіга заявив, що МЗС оперативно реагує на факти корупції в представництвах Україна за кордоном. Зокрема в Єгипті та Іраку за фактом службового розслідування звільнено консулів і розпочато кримінальні справи. Корупційні правопорушення виявлено в німецькому, китайському та нігерійському консульствах. Останнє службове розслідування проводилося по Тунісу.

Андрій Сибіга повідомив, що МЗС в першу чергу намагається мінімізувати корупційні ризики, які виникають на рівні особистого спілкування — під час особистої співбесіди з консулом. Оптимальним варіантом може бути введення електронних віз. На даний момент поки випробовується автоматизована система отримання віз — іноземці матимуть змогу в онлайн-режимі заповнити анкети, які будуть погоджуватися з усіма причетними структурами — Міграційна служба, Прикордонна служба, Служба безпеки України.

Крім того, міністерство розширює перелік держав, громадяни яких матимуть можливість отримати візу по прильоту в аеропорт та держав, громадяни яких зможуть отримувати візу без запрошення.

"Ми вивчаємо нові правила, які розробило МЗС, та аналізуємо звернення, що надійшли протягом тижня, щоб врахувати як виключити корупційну складову, про яку говорить і сам директор консульського департаменту. В п'ятницю візьмемо участь у міжвідомчій нараді щодо цього. Щось відбувається, нарешті ми дочекалися 25-го року незалежності, року, який у МЗС називають революційним, року, у якому є шанс на електронізацію віз. Заяви ці дуже радують, будемо сподіватись, що дії не розійдуться зі словами", - прокоментував зустріч Логвиненко

логвиненко реформи мзс візи

Знак гривні
Знак гривні