Чому до Євробачення знову не байдуже: Джамала

Багатьох давно перестало колихати "Євробачення" й український відбір на нього. Але цього року воно знову знакове. Мабуть, навіть найбільш знакове й показове за всесь час, - пише Дмитро Лиховій

Фінал, якщо утрирувати, такий: кримська татарка з антиросійською піснею про депортацію її народу (читаємо алюзію на окупацію Криму) - проти пацифіста "ні війні, творіть любов".

Джамала наголошує на своєму корінні і небайдужості до політики. Вона - прапор.

Запорожцеві (SunSay - колишній вокаліст 5nizza) пофіг, де виступати, хоч і в окупованому Криму й Росії. У нього у зацікавленнях - "Новоросія". Він - пацифік.

Пісні в обидвох сильні. Але суть національного фіналу - світоглядний вибір більшості української аудиторії. Або/або.

Пригадуєте, колись на "Танцях із зірками" всі смсили за "нашого" Скрипку проти "їхньої" Подкопаєвої? Так от, зараз це протистояння типу в рази принциповіше. Звісно, для тих, хто дивиться ТБ.

В результаті перемогла Джамала з піснею 1944:

Водночас найбільше балів журі (Андрій Данилко, Руслана, Костянтин Меладзе) здобув гурт The Hardkiss. The Hardkiss виступали із піснею про відродження "Helpless".

Лідера гурту Sunsay Андрія Запорожця звинуватили в тому, що його пісня вже звучала на концертах співака, а відтак не може бути представлена на "Євробаченні". Голова журі нацвідбору Костянтин Меладзе прокоментував, що представлена пісня має англійський текст та абсолютно інше аранжування, отже є формально новою.

У підсумку Запорожець опинився поза конкурсом, а Hardkiss і Джамала мали однакову кількість балів - по 11, однак перевага, згідно з правилами, на боці того, хто отримав більший бал від аудиторії, яка голосували за допомогою SMS-повідомлень.

За словами організаторів, кількість повідомлень цього року була рекордною - 382, 5 тисячі.

крим джамала музика Євробачення

Знак гривні
Знак гривні