Завдяки відкритому тендеру Укренерго заощаджено мільярд гривен

Аж сльозу пустити xочеться... така ‪#‎перемога‬, - жартує Іван Фурлет

Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА:

"Щойно повною перемогою завершилася піврічна епопея із закупівлі трансформаторів «Укренерго». Це стало можливим завдяки публічності цього процесу та громадському тиску протягом усього часу проведення тендеру, а також завдячуючи присутності на розкритті пропозицій європейських партнерів, таких як Європейська Комісія, Посольство США, Посольство Швейцарії, Посольство Німеччини, та присутності близько 5 телеканалів.

Як наслідок, із запланованих 2040 млн грн з ПДВ на закупівлю всіх трансформаторів витрачено 928 млн грн з ПДВ. Отже, економія склала майже 1,1 млрд грн.

Це не тільки історія успіху громадського тиску на олігархів та їх поплічників, а й гарна новина для кожного споживача електроенергії.
По-перше, заощаджені кошти будуть скеровані на продовження модернізації електромереж, що покращить якість та надійність електропостачання і зменшить втрати електроенергії в мережах.

По-друге, подальші закупівлі трансформаторів будуть рівнятися на ціну нинішнього тендеру: середня ціна трифазного трансформатору складає 7,8 тис дол. за МВА замість 21 тис дол., як було раніше. По-третє, тариф на електроенергію не буде перевантажений інвестиційною складовою, яка передбачала, що необхідні трансформатори будуть закуповуватися за завищеними цінами."

прозорість тендери реформи

Знак гривні
Знак гривні